Новият премиер на Косово пътува до Албания на първата си официална визита, но се противопостави на идеята за участие в регионална инициатива за сътрудничество, която ще увеличи шансовете на двете държави да се присъединят към Европейския съюз в бъдеще, информира АП.

Лидерите на Албания, Сърбия, Северна Македония и Черна гора проведоха регулярни срещи през последните месеци за обсъждане как да си сътрудничат на Западните Балкани, за да увеличат шансовете си за еврочленство. Регионалната инициатива е наричана "Малък Шенген".

В Косово договориха правителство 4 месеца след изборите

В Косово договориха правителство 4 месеца след изборите

Парламентът ще гласува новия кабинет на Курти в понеделник

Косово не участва на трите срещи на върха, като се мотивира, че разговорите са "безсмислени", докато Сърбия и Босна не признаят независимостта на Косово.

Косовският премиер Албин Курти, който пое властта преди седмица, заяви, че той и премиерът Еди Рама са обсъдили ускорено изпълнение на 77 двустранни споразумения вместо да се фокусират върху Балканите и ЕС.

Рама отговори на съпротивата на Курти, като отбеляза, че двете държави трябва да създадат "общо пространство за свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги, което беше немислимо до вчера заради съпротивата на Сърбия и други държави".

Харадинай: С "Мини Шенген" Сърбия цели премахване на косовските мита

Харадинай: С "Мини Шенген" Сърбия цели премахване на косовските мита

Косово иска „Шенген“ с център Брюксел, не Белград…

"Ние трябва да направим най-доброто да придвижим този процес напред, защото никой не може да каже, че ние създаваме Велика Албания с премахването на нашата граница", добави Рама.