Парламентът на Косово одобри новия премиер четири месеца след изборите, информират АФП и други медии.

Излизането от политическата безизходица дава надежда за подновяване на замразените преговори със Сърбия.

В Косово договориха правителство 4 месеца след изборите

В Косово договориха правителство 4 месеца след изборите

Парламентът ще гласува новия кабинет на Курти в понеделник

Албин Курти и новият му кабинет бяха одобрени ден преди да изтече наложеният от президента Хашим Тачи краен срок. Така страната избегна политическа криза.

Наричан косовският Че Гевара от журналистите през 90-те г. на миналия век, когато организира масови студентски протести срещу репресиите на Сърбия, Курти обеща да засили икономиката и да се бори с безработицата, с корупцията и да въведе тримесечна задължителна военна служба.

"Ние ще бъдем правителство на икономическото развитие и на заетостта", обяви той и добави, че целта е да създаде "социално справедлива държава".

САЩ готови да работят за диалог между Сърбия и Косово

САЩ готови да работят за диалог между Сърбия и Косово

Стъпки се правят и от двете страни, но все още има търкания

Лявото Движение "Самоопределение" и дясноцентристката партия Демократична лига на Косово спечелиха най-много места на изборите през октомври. През уикенда двете партии договориха коалиция. През октомври "Самоопределение" и Демократична лига на Косово спечелиха съответно 29 и 28 места в 120-местния парламент.

Депутатите одобриха коалицията с 66 гласа в 120-местния парламент.

Предсрочните избори бяха организирани след подадената през юли 2019 г. оставка на Рамуш Харадинай, който беше привикан на разпит в съда за военни престъпления в Хага.

Новият премиер заяви пред депутатите, че е готов да започне преговори със Сърбия за взаимно признаване на двете държави и по други въпроси.

"Със Сърбия ние ще възстановим пълна търговска, икономическа и политическа реципрочност", подчерта новият министър-председател на Косово.

Вьоса Османи е избрана за председател на косовския парламент, а Глаук Конюфца за външен министър.