Финансовите министри от еврозоната се срещат днес, за да обсъдят евентуално облекчаване на дълга на Гърция, което е поискано от Международния валутен фонд (МВФ), за да подкрепи спасителната програма за балканската страна, съобщава "Франс прес".

МВФ заемаше важна роля в предишните две спасителни програми за Гърция, но отказа да вземе участие в третата през 2015 година, която възлиза на 86 милиарда евро. Фондът предупреди, че Атина никога няма да си стъпи на краката, ако не бъде облекчен част от дълга.

Фондът е задължен да предоставя заеми само на държави, които могат да ги върнат. Шефът на МВФ Кристин Лагард, бивш министър на финансите на Франция, е обвинявана, че е нарушила правилата при предишните два случая, за да помогне за спасяване на еврозоната.

В същото време най-голямата икономика в Европа в лицето на Германия настоява, че Гърция трябва да изпълни всичките си задължения за намаляване на разходите и увеличаване на данъците преди да бъдат обсъдени мерки за намаляване на дълга, който възлиза на 180% от БВП.

"Въртим се в кръг", каза представител на ЕС.

Ситуацията още повече се заплита заради различията сред 19-те страни членки в еврозоната. Франция например вярва, че Атина заслужава орязване на дълга. Гръцкият премиер Алексис Ципрас и френският президент Франсоа Оланд се съгласиха в събота, че в понеделник е необходимо споразумение на техническо ниво и задължително приемане на мерки за облекчаване на дълга до края на годината.

По време на преглед през май ЕС и МВФ постигнаха съгласие да започнат обсъждания за облекчаване на дълга до края на 2016 година, ако Атина изпълни обещанията си за прокарване на реформи.

Кредиторите настояват за 3,5% бюджетен излишък от страна на Гърция, за да започнат преговори за дълга. Целта е много висока - повечето държави в ЕС са далеч от тези цифри, но Германия и други държави във валутния съюз вярват, че това е единственият начин за разрешаване на проблема, дори и ако трябва Гърция да приема още мерки за съкращения.

За МВФ този вариант е напълно нереалистичен.

Шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви пред европейски депутати, че в понеделник ще бъдат обсъдени мерки за облекчаване на дълга в опит да се убеди фондът да се подпише под споразумението за третата спасителна програма.