Кремъл обяви, че не помага на либийските военни сили, лоялни на командира Халифа Хафтар, които започнаха настъпление в северозападна посока, информира "Ройтерс".

Руското правителство поясни също, че подкрепя преговорите за политическо уреждане на проблемите в Либия и отхвърля ново кръвопролитие.

Свързаният с Русия ген. Хафтар започна настъпление към Триполи

Свързаният с Русия ген. Хафтар започна настъпление към Триполи

Няколко дни преди преговорите под егидата на ООН…

Москва направи коментара след изявлението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че ще лети до Източна Либия, за да се срещне с Хафтар, чиито сили ден по-рано започнаха офанзива за превземане на столицата Триполи, където е международно признатото правителство.

"Следим отблизо ситуацията в Либия. Разбира се, ние смятаме, че най-важното нещо е военните операции да не водят до кръвопролитие. Ситуацията трябва да бъде разрешена по мирен начин", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Запитан дали Москва подкрепя действията на Хафтар, Песков отвърна, че не стоят зад действията на командира и не са замесени в настоящите събития.

Гутериш пристигна в Триполи в сряда. Той написа в "Туитър", че ще лети до Тобрук и Бенгази. Генералният секретар на ООН добави, че целта е да се избегне военен сблъсък.

В Либия освободиха заложници

В Либия освободиха заложници

Работниците са свободни

"Няма военно решение на либийската криза, само политическо", категоричен е политикът.

Британската мисия в ООН обяви, че по-късно днес Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание относно ситуацията в Либия.

Силите на генерал Хафтар контролират Източна Либия от свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г.