Русия има достатъчно резерви, за да се справи със срива на петролните цени, увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Си Ен Ен.

Барел сорт „Брент” за първи път падна под $20 от 2002 г.

Барел сорт „Брент” за първи път падна под $20 от 2002 г.

В същото време юнските фючърси на американския лек суров петрол се търгуват със 17,13% по-евтино до 16,93 долара за барел

Песков омаловажи срива на петрола на световните пазари, като подчерта, че историческият спад на майските фючърси е "напълно спекулативен момент, просто момент от търговията". По думите му пазарната промяна към негативни цени "не трябва да бъде обрисувана с апокалиптични цветове".

Русия продължава сериозно да зависи от приходи от износа на петрол и газ, но резервен фонд покрива дупките в националния бюджет.

Американският петрол продължава да се търгува на негативна територия

Американският петрол продължава да се търгува на негативна територия

Майските фючърси на WTI, които изтичат днес, отново се търгуват под 0 долара

Основното нещо тук е, че нашето правителство и нашето ръководство имат необходимите резерви за намаляване на негативните последици от такава международна променливост в нашата икономика и, разбира се, всички налични ресурси ще бъдат използвани, обясни Песков.

Говорителят каза, че руският президент Владимир Путин няма планове да обсъжда ситуацията с президента Доналд Тръмп.

Според Си Ен Ен двамата лидери са разговаряли през последните седмици най-малко четири пъти.

Историческо дъно на петрола в САЩ на фона на пандемията

Историческо дъно на петрола в САЩ на фона на пандемията

Най-ниско ниво от 1983 година насам

Вчера за първи път в историята американският лек суров петрол се търгуваше в негативна територия - под 0 долара за барел. Днес сорт "Брент" за първи път падна под 20 долара за барел от 2002 г.