С убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов се цели да се "вбие клин" в отношенията между Москва и Анкара. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руски медии.

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Външното министерство на Русия потвърди, че посланикът е починал

Според него също се цели дерайлиране на отношенията между Москва и Анкара и влошаване на нормализирането на връзките между двете държави.

"Това убийство е в полза на тези, които искат да вбият клин между Русия и Турция, да навредят на нормализирането на отношенията между Русия и Турция, в двустранни и в отношенията, които позволяват да се засилят и обединят усилията за политическото уреждане на сирийския конфликт (...) Нашите следователи пристигнаха в Анкара", каза Песков пред журналисти.

Путин за покушението срещу руския посланик: Подлост и провокация

Путин за покушението срещу руския посланик: Подлост и провокация

Целта била разрушаването на отношенията на Русия и Турция

Припомняме, Карлов беше застрелян от турски полицай по време на изложба в Анкара. Други трима души са ранени при атаката. Външното министерство на Русия определи нападението за терористична атака.

Най-вероятно убийството цели срив в усилията за мирно урегулиране в Сирия, каза още Песков и добави, че са предприети всички необходими мерки за охрана на дипломатическите мисии по света.

Той отбеляза също, че Анкара е отговорна за безопасността на руските дипломати в Турция.