В петък ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева призова развитите икономики да предоставят повече ресурси на страните с ниски доходи. Тя  предупреди, че възниква голямо разминаване в глобалния растеж, което рискува социални вълнения за години напред, предаде "Ройтерс".

Георгиева заяви пред репортери, че 50% от развиващите се страни са изложени на риск от по-голямо изоставане, което поражда загриженост относно стабилността.

За да се избегнат по-големи проблеми, тя каза, че богатите страни и международните институции трябва да обменят повече. Но силно задлъжнелите бедни страни също трябва да търсят преструктуриране на дълга по-скоро, отколкото по-късно и трябва да засилят условията за по-голям растеж, каза тя.

До 5,5% глобален растеж през 2021 г. прогнозира МВФ

До 5,5% глобален растеж през 2021 г. прогнозира МВФ

Зради глобално възстановяване с началото на ваксинациите и очаквания за повече стимули в големите икономики

Международният валутен фонд подобри в края на януари прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 г. от 5.2% до 5.5%. Кристалина Георгиева посочи тогава, че ревизията е била подкрепена от наличието на ваксини, от продължаващата подкрепа за икономиките от страна на Централните банки и правителствата и вследствие на по-добрата степен на адаптация на икономиките към функциониране в условия на пандемия.

Шефът на МВФ подчерта, че пандемията е задълбочила и неравенствата, поради което трябва да се предприемат действия за обръщане на тенденцията. Георгиева и предупреди, че между 2020 г. и 2025 г. ще се загубят около 9 трилиона долара в световен мащаб, ако не се приложи масово и скоропостижно ваксиниране, като 40% от тази загуба ще бъде понесена от развитите страни.

Тя изрази убеденост, че правителствата по света се справят по-добре сега в сравнение с Глобалната финансова криза.

Кристалина Георгиева очаква влошаване на стандарта на живот

Кристалина Георгиева очаква влошаване на стандарта на живот

Препоръчва да се поддържат фирмите и домакинствата, но България се справя добре "за щастие на българските граждани"