Сенатът на САЩ потвърди номинацията на Кристофър Рей за директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), пише "Ню Йорк таймс".

92-ма срещу петима сенатори утвърдиха бившия федерален прокурор на поста.

Според изданието има голяма вероятност новият шеф на бюрото да освободи много агенти. Влошените отношения между президента Тръмп и предишния директор Джеймс Коми се възприемаха като вредни за бюрото. Самият Рей заяви по време на изслушването пред сенатски комисии, че няма да позволи политическа намеса в работата на бюрото.

Демократите в Сената са убедени, че повече от всякога бюрото се нуждае от решителен и независим лидер.

След уволнението на Коми през май ФБР беше временно ръководено от Андрю Маккейб, който многократно беше атакуван от президента, тъй като съпругата му е демократ, който неуспешно се бори за място в законодателния орган на Вирджиния. Маккейб също е близък до Коми. С избирането на Рей не е ясно какво ще се случи с Маккейб, който има право да се пенсионира през март 2018 г.

Рей завършва право в "Йейл" през 1992 г., а през 1997 година е нает като федерален прокурор в Атланта. През 2005 г. напуска правосъдното министерство, след като става помощник на главния прокурор.