Европейската комисия е обект на критики, след като възложи на British Telecom (BT) договор от 1,2 милиарда евро за телекомуникационни услуги, които управляват силно чувствителни комуникации в ЕС, пише "Политико".

Според запознати, след покана за търг, ЕК временно даде зелена светлина за управлението на така наречените трансевропейски телематични услуги между администрации (TESTA) на британския доставчик BT, в ход, който предизвика опасения относно поверителността и сигурността, както и относно по-широките амбиции на ЕС за цифров суверенитет.

Изборът на компания извън ЕС предизвика особено безпокойство сред европейските телекомуникационни компании, които също се опитаха да спечелят офертата, но не успяха да убедят Комисията да избере техния проект.

"Комисията не може да изпълни амбициите си за стратегическа автономия, когато бюрократичните вратички позволяват на страните извън ЕС с история на злоупотреба с неприкосновеността на личния живот да се възползват от многомилиардни договори", коментира човек, запознат с тръжния процес, при условие на анонимност поради поверителния характер на разговорите.

"Тази компания ще управлява предаването на много чувствителни данни, изпращани между публични органи, които се плащат от граждани на ЕС. Рискът от по-широко разкриване на тази информация е опасен". Претенциите бяха подкрепени от други две лица, участващи в тръжния процес.

Услугата TESTA е предназначена да бъде напълно частна мрежа "гръбнак", която запазва поверителността на комуникациите. Тя свързва агенции и органи на ЕС по целия континент, от Комисията в Брюксел до Европол, агенцията на ЕС за киберсигурност ENISA или Европейската агенция за отбрана.

Комисията казва, че мрежата свързва повече от 750 публични организации и е предназначена за "чувствителен паневропейски обмен на информация". Предишният договор бе с Deutsche Telekom и няколко фирми със седалище в ЕС се бореха да спечелят най-новия договор, потвърдиха лица, близки до въпроса.

"Това мирише на лицемерие. В момент, в който Комисията излага целта си за стратегическа автономия, тя възлага управлението на чувствителни комуникации на трети страни. На тези, които подкрепиха Brexit, това доказва, че можете да напуснете ЕС, но вашите компании все още могат да получат милиарди-евро договори с ЕС."

BT обаче успя да спечели първото място за търга, след като кандидатства чрез белгийското си дъщерно дружество, BT Global Services Belgium, потвърдиха лица, близки до въпроса. Предоставянето на услуги трябваше да започне миналата година, но бе забавено и сега вероятно ще започне по-късно тази година. Срокът на договора е осем години.

Въпреки това, откакто договорът бе възложен временно, се разбира, че Комисията е трябвало да спре подписването на рамковия договор, в очакване на преглед на изразените опасения.

От своя страна ЕК отказа да отговори на искането на "Политико" за коментар.

BT каза, че няма да коментира слухове или спекулации. "BT управлява една от най-сигурните и устойчиви глобални мрежи, на която се доверяват водещите световни компании и международни организации", каза говорител.

Програмите на Обединеното кралство за шпионаж и наблюдение отдавна предизвикват безпокойство в Брюксел. Членството в алианса за сигурност Five Eyes доведе до участието на Великобритания в програмата за наблюдение Echelon на САЩ, която се стреми да наблюдава глобалния трафик на данни, включително политически цели, чрез сателитни предавания, както и интернет и телефонни линии. Инициативата доведе до създаването на специална парламентарна комисия на ЕС, което само по себе си породи опасения относно съществуването на тази транснационална система за наблюдение.

Съвсем наскоро Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) заяви в решение от 2018 г., че британските власти са нарушили правата на неприкосновеност на личния живот в своята програма за масово наблюдение, както и незаконно са споделяли данни с глобални партньори.