Европейската комисия реши да отпусне 700 милиона евро спешна помощ за овладяване на обстановката с мигрантите в ЕС.

Комисията предложи днес Инструмент за спешна помощ, който ще бъде използван в рамките на Европейския съюз за предприемането на по-бързи и по-целенасочени ответни действия при мащабни кризи, включително оказването на помощ на държавите членки да се справят с огромен брой бежанци.

Инициативата се подема в момент, когато кризата с бежанците достигна безпрецедентни мащаби и е необходимо незабавно да се окаже спешна помощ на няколко държави членки, на чиято територия има огромен брой бежанци, признава ЕК.

С настоящото предложение ще можем да предоставяме много по-бързо, отколкото преди, спешна помощ при кризи на територията на Европейския съюз. Точно в този момент няма съмнение, че подобно решение е изключително необходимо, за да се помогне на бежанците”, заяви европейският комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис.

„Не трябва да се губи време, нужно е да се използват всички възможни средства, за да се предотвратят хуманитарни страдания на собствената ни територия. Чрез днешното предложение ще бъдат осигурени 700 милиона евро за предоставянето на помощ там, където нуждата от такава е най-голяма. Понастоящем се обръщам към европейските правителства и Европейския парламент с призив да подкрепят бързо предложението“, добави той.

ЕС иска от Турция да не пуска повече от 1000 мигранти на ден

ЕС иска от Турция да не пуска повече от 1000 мигранти на ден

Германският канцлер Ангела Меркел

Решението трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС и Европейския парламент, за да влезе в сила.

Помощта ще се предоставя по възможно най-бързия и най-широкообхватен начин — в дух на солидарност между държавите членки, отбелязват от ЕК.

Комисията спешно ще предложи на Европейския парламент и на Съвета в качеството им на бюджетни органи коригиращ бюджет за 2016 г. за създаването на бюджетен ред за инструмента. Според прогнозите потребностите възлизат на 300 милиона евро за 2016 г., към които за 2017 г. и 2018 г. ще бъдат добавени по още 200 милиона евро.

Македония отвори границата с Гърция за кратко и пусна 170 мигранти

Македония отвори границата с Гърция за кратко и пусна 170 мигранти

10 хиляди остават на гръцка територия

Следователно няма да се взема финансиране от съществуващи програми за хуманитарна помощ извън ЕС. ЕС е решен да запази водещата си позиция в международните хуманитарни действия, заключават от Комисията.

В същото време ЕК обяви, че съюзът ще върне днес от Гърция в Турция 308 мигранти, които не отговарят на изискванията за получаване на статут на закрила. Върнатите днес са основно турци, мароканци и алжирци.

Припомняме, мигрантската криза се задълбочи, след като няколко държави по балканския коридор затвориха границите си за някои мигранти. Държавите допускат само сирийци и иракчани. Над 10 хиляди мигранти бедстват на гръцко-македонската граница. Властите в Скопие затвориха границата за икономически мигранти. Германският канцлер Ангела Меркел поиска извънредно заседание на ЕС-Турция на 7 март за разрешаване на кризата.