Турският президент Реджеп Ердоган ще проведе кризисни разговори с премиера Ахмет Давутоглу на фона на спекулации, че има напрежение между двамата и че министър-председателят ще подаде оставка, съобщава „Блумбърг”.

Срещата, която първоначално е била запланувана за четвъртък, идва по-малко от седмица, след като ръководството на Партията на справедливостта и развитието отне правомощията на Давутоглу да назначава местни партийни ръководители.

Намаляват влиянието на Давутоглу в турската управляваща партия

Намаляват влиянието на Давутоглу в турската управляваща партия

Стъпката, предприета в петък на среща

Източници, близки до двамата лидери, говорят за противоречия между Ердоган и Давутоглу в правенето на политики.

Ердоган, който действа като премиер повече от десетилетие до 2014 година, трансформира церемониалната роля на президента в нов център на власт. Давутоглу пък се опитва да се представя като независим политик.

Докато двамата се опитват да опровергаят всички спорове помежду си, нещата не изглеждат добре при закрити врата, каза главният икономист към Global Securities Сертан Каргин.

Според източник Давутоглу не планира да подава оставка, въпреки че министър-председателят е заявил на частна среща с депутати от управляващата партия, че преразглежда ситуацията.

Местната медия ANKA съобщава, че Ердоган ще проведе среща с депутати от партията през следващите дни, за да обсъдят развитието на събитията и дали да продължи сътрудничеството си с Давутоглу.