За сметка на управляващата Партия на справедливостта и развитието премиерът на Турция Ахмет Давутоглу губи власт при назначаването на провинциални представители на партията. Ходът се разглежда като опит за намаляване на влиянието му и консолидиране на влиянието на президента на страната Реджеп Ердоган, съобщава „Франс прес”.

Стъпката, предприета в петък на среща на топ изпълнителния орган на партията, е един от най-ясните признаци за напрежение между Давутоглу и Ердоган. Турският държавен глава иска да се приемат промени в конституцията, които да позволят системата на управление в страната да се превърне от парламентарна в президентска. Давутоглу ще остане встрани, ако парламентарната система бъде заменена.

Това решение ще отслаби правомощията на Давутоглу в партията. Работата на Давутоглу няма да бъде лесна след това”, каза високопоставен представител от партията.

Партията на справедливостта и развитието, основана от Ердоган, управлява страната през последните 14 години.

Премиерът Давутоглу, официален партиен лидер, но засенчван от Ердоган, се опитва да затвърди позициите си в партията. Позициите на Давутоглу допълнително ще отслабнат след премахване на правомощията му да назначава провинциални официални представители, които са гръбнакът на партията.

Давутоглу иска да създаде политическо пространство за себе си, но Ердоган не възнамерява да позволява никаква значителна степен на политическа независимост, смята Синан Йолген, бивш турски дипломат и ръководител на института EDAM в Истанбул.

Обаче Омер Чилик, заместник-лидер и говорител на партията, описа хода като техническа стъпка и подчерта, че няма криза в партията.