Растящата ксенофобия и крайнодесен екстремизъм могат да заплашат мира в Източна Германия. Това се предупреждава в доклад на германското правителство, цитиран от „Франс прес”.

В доклада се призовава обществото да предприеме по-твърди мерки срещу антиимиграционните действия, като се подчертава притеснителната тенденция, че линиите между протестите и крайнодясната агитация се размиват при много демонстрации срещу бежанците.

Десният екстремизъм във всичките му форми представлява много сериозна заплаха за социалното и икономическото развитие” на Източна Германия, отбелязва Ирис Глейке, която е назначена от правителството да отговаря за националното единство.

Необходими са решителни действия от правителството, провинциите, общините и цивилното население, за да се запази мирът в Източна Германия, каза тя пред журналисти, след като представи последния доклад за напредъка след обединеното на Германия през 1990 година.

През последните години предимно се насочваше внимание към индустриалното модернизиране в региона и обезлюдяването, тъй като много млади хора търсят работа в западната част на страната.

Но надигащата се ксенофобия тази година е основен проблем.

„Обезпокоена съм от увеличаващото се ксенофобско и крайнодясно насилие. Повече от тревожно е, ако атаките и насилието са подкрепени или мълчаливо се приемат от обществото”, изтъкна тя.