Кубинските власти възстановиха достъпа до интернет в сряда, спрян от 3 дни, след като през уикенда избухнаха безпрецедентни протести, съобщиха журналисти от Франс прес. Достъпът до социални медии и приложения за съобщения като Facebook, WhatsApp и Twitter обаче остана блокиран. Социалните медии са единственият начин кубинците да имат достъп до независими медии, като приложенията са и основно средство за комуникация помежду им.

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Редки антиправителствени протести се провеждат в Куба

Държавните медии обвиниха неолиберализма

Един човек е починал, а повече от 100 са арестувани, включително независими журналисти и опозиционни активисти, след избухването на антиправителствените протести на управлявания от комунистите остров заради най-тежката икономическа криза от десетилетия. Групата за уеб наблюдение NetBlocks съобщи за прекъсвания от понеделник в Куба на основните социални медии и комуникационни платформи.

Куба побърза да обвини половинвековния американски икономически натиск за кризата. Във вторник външният министър Бруно Родригес заяви, че САЩ са подбудили социални вълнения чрез кампания в Twitter, като използва хаштага #SOSCuba. "Вярно е, че нямаме мобилен интернет, но ни липсват и лекарства, каза Родригес. Трябва да ви кажа, Куба няма да се откаже от правото си на самозащита." Във вторник САЩ призоваха Куба да прекрати интернет ограниченията и да демонстрира "уважение към гласа на хората, като отвори всички средства за комуникация, както онлайн, така и офлайн".

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

"Ние подкрепяме кубинския народ и неговия ясен призив за свобода"

Улиците в столицата Хавана са по-спокойни в сряда, но остава видимо по-голямо присъствие на сигурността, особено около сградата на парламента, където протестиращите с викове "Долу диктатурата", "Свобода" и "Ние сме гладни" се събраха в неделя.

Във вторник в социалните медии се появиха нови призиви за протест пред сградата на парламента, която беше заобиколена от полицейски превозни средства. NetBlocks заяви, че някои кубинци са успели да заобиколят ограниченията в интернет, като използват виртуални частни мрежи или VPN.

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Антиправителствените протестиращи настояват за свободни избори