Сваленият канцлер на Австрия Себастиан Курц е категоричен, че политическата му кариера е далеч от приключване, въпреки че трябва да се оттегли от управлението на страната най-малко до предсрочните избори през септември след загубения вот на недоверие, информират "Ройтерс" и "Гардиън".

"Все още съм тук", обяви Курц пред тълпа от ентусиазирани поддръжници на събитие с членове на дясноцентристката Австрийска народна партия.

Австрия ще има нов канцлер

Австрия ще има нов канцлер

Страната изпадна в политическа криза

32-годишният - последният политик, който пада заради скандала с Ибиса, заяви, че приема резултатите от гласуването в парламента, подкрепени от социалдемокртите и крайнодясната Австрийска партия на свободата, "без гняв, омраза и тъга".

След победата на партията му на изборите за Европейски парламент в неделя Курц изрази оптимизъм за преизбирането му като лидер на алпийската държава през есента: "Ние виждаме, че те могат да ни свалят, но те не могат да спрат промяната, която правим".

Днес австрийският президент Александър Ван дер Белен назначи временно правителство, оглавявано от бившия финансов министър Хартвиг Льогер, който също е от Австрийската народна партия.

Парламентът в Австрия свали Курц от канцлерския стол

Парламентът в Австрия свали Курц от канцлерския стол

Загуби вот на недоверие

Льогер ще представлява Австрия на срещата на върха на ЕС в Брюксел тази вечер.

Временното правителство ще бъде сменено от служебен кабинет от експерти, който ще управлява страната до предсрочните избори в началото на септември.

Назначаването на ново правителство "не е въпрос, който се решава с лека ръка или бързо", обяви Белен.

Тревожните кадри от Ибиса влязоха дълбоко в нашите глави, не само тук, но и също в чужбина, обяви президентът на церемония по разпускане на кабинета.

Създава изопачен образ на страната ни, различен образ от това как наистина Австрия изглежда. Сега имаме задачата да променим този образ стъпка по стъпка, добави той.

Австрийската политика е сериозно разклатена през последните десетина дни след публикуването на видео, на което бившият вицеканцлер и бивш лидер на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе е свързан с корупция.

Столът на канцлера на Австрия Себастиан Курц се разклати

Столът на канцлера на Австрия Себастиан Курц се разклати

Почти сигурно ще бъде падне от власт по-късно днес

След оставката на Щрахе и уволняването на вътрешния министър Херберт Кикъл младият австрийски канцлер падна при вот на недоверие. Бившите коалиционни партньори обвиниха Курц, че се опитва да увеличи властта си, докато социалдемократите се оплакаха, че Курц не показва готовност за диалог с парламента.

Курц, който стана външен министър на Австрия само на 27 г., може да спечели от политическата криза. В неделя партията му получи най-голям резултат на евровота - 34,5%, което е със 7,5% повече от предишните избори. Австрийската партия на свободата изгуби 2,2% и зае третата позиция със 17,5%. Социалдемократите са втори с 23,5%.

Междувременно Щрахе пък печели място в Европейския парламент благодарение на преференциалния вот.

Партията на канцлера Курц печели в Австрия, крайнодесните губят 1 място

Партията на канцлера Курц печели в Австрия, крайнодесните губят 1 място

Партията е подкрепена от 34.5% от избирателите