Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че страните членки на ЕС, които отказват да приемат мигранти и имат големи дългове, "с удоволствие приемат парите ни". Курц настоява да му се одобри планът ЕС да наказва държави, които не приемат мигранти и имат големи дългове, информира "Ройтерс".

Канцлерът на Австрия поиска нов договор на ЕС и по-малко еврокомисари

Канцлерът на Австрия поиска нов договор на ЕС и по-малко еврокомисари

Необходим е нов договор с по-ясни санкции за членове

Курц предложи предоговаряне на основния договор на ЕС и въвеждане на мерки за наказване на страните членки, които не регистрират мигрантите и увеличават дълговете си. Очевидно той има предвид най-вече Италия и Гърция.

Австрийският лидер каза, че планира да представи предложението си на днешната среща на евролидерите в Румъния, въпреки че изглежда няма голям апетит за промяна на договора.

Запитан от австрийската медия ORF за предложенията си за мигрантите и дълга, той отговори: "Ние тук говорим за държави, които с удоволствие приемат парите ни".

Консерваторите в Австрия и Бавария отхвърлиха призива на Орбан за съюз с популистите

Консерваторите в Австрия и Бавария отхвърлиха призива на Орбан за съюз с популистите

"Нищо добро няма да излезе от това"

Курц отбеляза, че плановете му за промяна на основния договор, които включват намаляване на състава на Европейската комисия и затваряне на централата на Европейския парламент в Страсбург, се подкрепят от някои страни членки.

"Мнозина, преди всичко по-младите правителствени ръководители, знаят, че ние трябва да направим промени в ЕС, ако искаме да го запазим. Различни правителствени ръководители сред либералите, но също и в Европейската народна партия имат подобни на моите виждания", обясни той.