Консервативните лидери на Австрия и германската провинция Бавария отхвърлиха призива на унгарския премиер Виктор Орбан за това тяхната Европейска народна партия (ЕНП) да се съюзи с популистки и националистически партии преди изборите за Европейски парламент по-късно този месец, съобщава "Ройтерс".

Австрийският канцлер Себастиан Курц и баварският премиер Маркус Зьодер ръководят партии, които са част от ЕНП, която е основният консервативен блок в Европарламента.

Орбан и Салвини инспектираха бодливата тел по унгарско-сръбската граница

Орбан и Салвини инспектираха бодливата тел по унгарско-сръбската граница

Европа трябва да бъде управлявана от лидери, които са срещу имиграцията

През март ЕНП замрази членството на националпопулистката партия ФИДЕС на Орбан заради обвиненията, че е нарушила принципите на ЕС за върховенство на закона, свобода на словото и правата на малцинствата.

В навечерието на евроизборите Орбан призова ЕНП да се откаже от антипатията си към крайнодесните и да създадат съюз след евроизборите.

"Никакво сътрудничество в Европа с крайнодесни популисти, разбира се", настоя Зьодер, който оглавява Християнсоциалния съюз, сестринската партия на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, по време на съвместна пресконференция с Курц след срещата им във Виена.

"Нищо добро няма да излезе от това", добави той.

Орбан: Лидерите на ЕС нямат връзка с реалността

Орбан: Лидерите на ЕС нямат връзка с реалността

ЕНП изключи преди дни партията Фидес

Матео Салвини, който е председател на крайнодясната италианска партия "Лига", се опитва да създаде общоевропейски съюз от националистически, антиимигрантски партии, включително "Алтернатива за Германия" и "Национален сбор" на Марин льо Пен във Франция.

"Нищо не мисля за сътрудничество с партии като "Алтернатива за Германия" и Льо Пен, които искат да напуснат Европейския съюз", подчерта Курц, допълвайки: "Тези партии отдавна се самоизключиха чрез антиевропейската си позиция."

Той добави обаче, че ще трябва да се види какви съюзи са възможни след изборите за Европейски парламент и че сега приоритетът на ЕНП е да постигне колкото се може по-добър резултат.

Имиграцията в центъра на предизборната кампания на Орбан

Имиграцията в центъра на предизборната кампания на Орбан

Той започна кампанията на партията си Фидес с поредни критики към "бюрократите" от ЕС