Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че ще търси начини за сътрудничество с вицепремиера на Италия Матео Салвини, защото след изборите през май Европа трябва да бъде управлявана от лидери, които са срещу имиграцията, информират "Ройтерс" и АП.

Орбан също каза на пресконференция със Салвини в Будапеща, че ако Европейската народна партия се съюзи с леви партии след изборите за Европейски парламент, ФИДЕС трудно ще намери място в тази група.

Юнкер смекчава тона към Орбан

Юнкер смекчава тона към Орбан

Едно време Юнкер гледал на Орбан като на герой

Снимка 421207

Източник: ЕПА

Двамата опоненти на миграцията в Европа инспектираха оградата от бодлива тел по унгарската граница. Първо те се срещнаха по южната граница на Унгария със Сърбия, където през 2015 г. правителството на Орбан издигна ограда, за да спре мигрантите.

Салвини също проведе среща с унгарския си колега Шандор Пинтер. Те обсъдиха миграцията към Европа.

"Позициите на правителствата на Италия и Унгария са идентични по този казус", каза Салвини след среща с Пинтер. "Ние очакваме нова Европа да защити външните граници от 27 май", добави той, като има предвид деня след изборите за Европейски парламент (23-26 май).

Снимка 421205

Източник: ЕПА

Вътрешният министър на Италия изтъкна, че Италия е съгласна с Унгария за необходимостта от преоценка на всички търговски и финансови споразумения с държави нечленки на ЕС, които не сътрудничат за връщането на мигранти, чиито молби за убежище са отхвърлени в Европа.

В интервю за италианския вестник "Стампа" Орбан коментира, че Салвини е "най-важният човек в Европа днес" за миграцията. Според него миграцията е "най-важният въпрос в история ни".

Салвини: В момента ЕС създава конфликт, ние искаме мирна Европа

Салвини: В момента ЕС създава конфликт, ние искаме мирна Европа

Ние също можем да бъдем най-богатият континент на света