Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възприе помирителен тон към унгарския премиер Виктор Орбан, който е един от най-отявлените критици на Брюксел сред лидерите на страните членки на Европейския съюз, съобщава ДПА.

Дяснопопулистката партия ФИДЕС на Орбан е с временно замразено членство в Европейската народна партия (ЕНП), докато правителството му е изправено пред процедура на санкции от Брюксел заради нарушения на върховенството на закона.

Орбан: Лидерите на ЕС нямат връзка с реалността

Орбан: Лидерите на ЕС нямат връзка с реалността

ЕНП изключи преди дни партията Фидес

Въпреки това в интервю, публикувано днес в унгарското седмично издание HVG, Юнкер изрази "най-голямо уважение към Орбан", цитирайки историческия му принос.

"Възхищавах се на смелостта му, когато настояваше съветските войски да бъдат изтеглени", отбелязал шефът на ЕК, допълвайки: "Той беше мой герой и никога няма да забравя ключовата роля, която той изигра в успешния преход към демокрация."

През 2015 г. Юнкер нарече Орбан "диктатор" в шеговити коментари, които той смяташе, че не се записват от медиите. Отношенията им обаче са обтегнати от години, след като Будапеща предприе крайнодесен курс и твърда позиция срещу мигрантите.

Партията на Орбан заплаши да напусне ЕНП, ако членството ѝ бъде замразено

Партията на Орбан заплаши да напусне ЕНП, ако членството ѝ бъде замразено

"Става въпрос за достойнството на ФИДЕС и Унгария"

Юнкер казал за унгарското издание, че не смята, че Орбан е диктатор, но отказал да каже дали смята, че той е демократ.

По-общо, Юнкер изразил оптимизъм, че Европейският съюз ще противостои на възхода на популистките партии в ЕС в последно време.

Понякога "правителствата нарушават нашите общи ценности, когато става въпрос за определени въпроси", коментирал той, допълвайки, че "но съм сигурен, че това ще бъде разрешено. Защото върховенството на закона е в основата на европейската конструкция".

Юнкер също така похвалил страните от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия - за тяхното "забележително развитие" и "смели реформи", след като те се присъединиха към Общността през 2004 г.

Орбан обяви поход срещу "кошмара Съединени щати на Европа"

Орбан обяви поход срещу "кошмара Съединени щати на Европа"

Искаме силна Европа, силни национални държави и силни лидери да поемат управлението на Европа