Управляващата партия в Унгария ФИДЕС незабавно ще напусне дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), ако бъде взето решение за временното ѝ отстраняване. Това обяви началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от държавната информационна агенция MTI.

ФИДЕС не може да приеме никакво решение за замразяване на нейното членство в ЕНП, настоя Гергели Гюляс. "Става въпрос за достойнството на ФИДЕС и страната", подчерта Гюляс.

Орбан, който многократно се сблъска с Европейския съюз във връзка с неговите кампании против мигрантите и съдебните реформи, трябва да присъства на заседание на ЕНП по-късно днес, на което ще бъде решена съдбата на ФИДЕС.

Партията на Меркел настоя за замразяване членството на Орбан в ЕНП

Партията на Меркел настоя за замразяване членството на Орбан в ЕНП

Днес ЕНП решава дали да изключи партията му

Коментирайки положението с ФИДЕС по-рано днес, лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че "замразяване" на членството на партията би било вариант.

ФИДЕС преди беше много близо до изключване от ЕНП, след като унгарското правителство предприе кампания против мигрантите и против политиките на Брюксел спрямо тях.

Виктор Орбан се извини и помоли ЕНП да не изключва ФИДЕС

Виктор Орбан се извини и помоли ЕНП да не изключва ФИДЕС

Това фактически е цитат от Ленин

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира по-рано, че е посъветвал ЕНП да изрита ФИДЕС, обвинявайки унгарските политици в разпространяването на "лъжи", след като през февруари Будапеща започна кампания срещу политиките на ЕС - само три месеца преди изборите за Европейски парламент.

През миналата година Унгария прие закон, придобил известност като "Спри Сорос", който криминализира даването на неразрешена помощ на нелегални имигранти, като също така налага забрана на дейностите на правозащитни организации, които подкрепят имиграцията.

Орбан постави условията, при които ФИДЕС остава в ЕНП

Орбан постави условията, при които ФИДЕС остава в ЕНП

Ако тези предложения не бъдат отхвърлени, ФИДЕС ще остане в Европейската народна партия