Премиерът на Унгария Виктор Орбан се извини и помоли европейските консерватори да не изключват ФИДЕС от Европейската народна партия (ЕНП), информира "Ройтерс".

Орбан писа до европейските политици, които призовават за изключването на партията му от основната политическа група в Европейския парламент. Той се извинява за нападателния език, но ще продължи да защитава политическите си позиции.

Проблемите с партията на Орбан не са разрешени, обяви ЕНП

Проблемите с партията на Орбан не са разрешени, обяви ЕНП

След като Манфред Вебер се срещна с Орбан в Будапеща

13 консервативни партии поискаха изключване на ФИДЕС от Европейската народна партия заради антиимигрантска кампания на Будапеща срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос.

Световната осведомителна агенция се е сдобила с копие на писмото. В писмото Орбан моли лидера на белгийската партия "Християндемократи и фламандци" Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключване на ФИДЕС. Беке е един от първите лидери в ЕНП, поискал изключването на ФИДЕС. Той заяви на 28 февруари, че прегрешенията на Орбан са непоправими. До началото на март 13 партии подкрепиха предложението.

Орбан: ФИДЕС може да излезе от ЕНП

Орбан: ФИДЕС може да излезе от ЕНП

Дебатът може да приключи с това, че ФИДЕС ще намери мястото си не във, а извън ЕНП

Говорител на унгарското правителство съобщи, че подобни писма са изпратени до всяка партия, която настоява за изваждането на ФИДЕС.

"Не е тайна, че има сериозни разногласия...по въпроса за миграцията, опазването на християнската култура и бъдещето на Европа. Също така не е тайна, че не искаме да променим позицията си по тези въпроси. Не мисля, че е разумно да се разрешават подобни разногласия чрез изключването на партия от нашето политическо семейство. Почтително бих искал да ви помоля да преосмислите предложението си за изключване, ако е възможно", пише Орбан.

Унгарски всекидневник призовава "Фидес" на Орбан да напусне ЕНП

Унгарски всекидневник призовава "Фидес" на Орбан да напусне ЕНП

"Фидес" да обедини силите си с европейските националисти, предлага медията

По-рано лидерът на ЕНП и кандидат за наследник на Юнкер, германският политик Манфред Вебер, обяви, че извинение от Орбан за обидата към членовете на партията е условие ФИДЕС да остане в групата.

Орбан се извини за коментар от 3 март в интервю за "Велт ам зонтаг", когато той нарече критиците си "полезни идиоти".

"Това фактически е цитат от Ленин, с който аз имах за цел да разкритикувам определена политика, а не конкретни политици. Бих искал да се извиня, ако сте възприели цитата ми за лична обида", пише още Орбан.

Той обаче не се извини за критикуването на политиките на ЕС като цяло.