Лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че временното отстраняване на унгарската управляваща партия ФИДЕС от Европейската народна партия (ЕНП) ще бъде добър вариант, докато доверието към унгарския премиер и председател на партията Виктор Орбан не бъде възстановено, съобщава "Ройтерс".

ЕНП се среща днес, за да реши какви действия да предприеме срещу ФИДЕС след сблъсъка им с ЕНП, която обвинява популиста и противника на мигрантите Орбан в нарушаване на върховенството на закона. Някои членове на ЕНП искат цялостно изключване на ФИДЕС.

Орбан постави условията, при които ФИДЕС остава в ЕНП

Орбан постави условията, при които ФИДЕС остава в ЕНП

Ако тези предложения не бъдат отхвърлени, ФИДЕС ще остане в Европейската народна партия

"Докато ФИДЕС не възстанови напълно доверието, не може да има нормално пълноправно членство", подчерта Крамп-Каренбауер, която е протеже на германския канцлер Ангела Меркел.

"Замразяване" на членството би било вариант, посочи лидерът на ХДС.

ФИДЕС разгневи ЕНП, като разпространи плакати на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, изобразен като марионетка, манипулирана от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, за да подкрепи неконтролираната имиграция в Унгария.

Орбан също така проведе кампания срещу частния Централноевропейски университет в Будапеща, основан от Сорос.

Виктор Орбан се извини и помоли ЕНП да не изключва ФИДЕС

Виктор Орбан се извини и помоли ЕНП да не изключва ФИДЕС

Това фактически е цитат от Ленин

По-рано този месец Орбан се извини за обидния език, но някои лидери на ЕНП настояха, че това не е достатъчно.

Крамп-Каренбауер заяви, че Орбан е предприел някои първи стъпки, с които да покаже, че има смисъл от продължаване на диалога.

"Но не е достатъчно да се разсеят съмненията относно това дали ФИДЕС споделя разбирането за общите ценности на ЕНП, което ще даде възможност за бъдещо сътрудничество, основано на доверие", предупреди тя.

Юнкер заяви пред германско радио, че е посъветвал ЕНП да изхвърли ФИДЕС.