Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан постави условията, при които управляващата партия ФИДЕС ще остане член на Европейската народна партия (ЕНП) преди ключовия вот през следващата седмица, информира ДПА.

В средата на следващата седмица Европейската народна партия ще реши дали да изключи ФИДЕС заради антиимигрантската риторика, нарушаване на върховенството на закона и гражданските свободи.

Орбан обяви поход срещу "кошмара Съединени щати на Европа"

Орбан обяви поход срещу "кошмара Съединени щати на Европа"

Искаме силна Европа, силни национални държави и силни лидери да поемат управлението на Европа

ФИДЕС вярва, че си струва да остане в ЕНП само ако не трябва да се присъединява изцяло към редиците на привържениците на миграцията, каза пред държавната телевизия Антал Роган, началник на канцеларията на унгарския лидер.

Според Будапеща защитата на границите трябва да е в компетенциите на страните членки, а не на Европейската комисия, вътрешните министри на държавите трябва да бъдат овластени, за да могат да вземат решения за миграцията и граничните въпроси. Голяма част от финансирането, което страните членки отделят за бюджета на ЕС, трябва да отива като разходи за защита на границите.

Виктор Орбан се извини и помоли ЕНП да не изключва ФИДЕС

Виктор Орбан се извини и помоли ЕНП да не изключва ФИДЕС

Това фактически е цитат от Ленин

Ако тези предложения не бъдат отхвърлени, ФИДЕС ще остане в Европейската народна партия, подчерта Роган.

Повече от 10 партии от ЕНП официално поискаха ФИДЕС да бъде изключена. Гласуването на предложението ще се проведе на 20 март.

Проблемите с партията на Орбан не са разрешени, обяви ЕНП

Проблемите с партията на Орбан не са разрешени, обяви ЕНП

След като Манфред Вебер се срещна с Орбан в Будапеща