Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че иска изборите за Европейски парламент през май да донесат на Европа "силни лидери", които ще укрепят националните държави, "така че Европа отново да принадлежи на европейците", информира "Ройтерс".

Виктор Орбан се извини и помоли ЕНП да не изключва ФИДЕС

Виктор Орбан се извини и помоли ЕНП да не изключва ФИДЕС

Това фактически е цитат от Ленин

"Искаме силна Европа, силни национални държави и силни лидери да поемат управлението на Европа, които не създават проблеми тук, а помагат", каза Орбан на проправителствен митинг в Будапеща. Унгарският лидер има предвид решимостта си да предотврати мигрантски потоци към Европа в търсене на по-добър живот.

Снимка 412488

Източник: ЕПА

"Нуждаем се от нов старт, за да можем да предотвратим смъртта на Европа, кошмара "Съединени щати на Европа", така че Европа отново да принадлежи на европейците", обяви премиерът на Унгария.

Проблемите с партията на Орбан не са разрешени, обяви ЕНП

Проблемите с партията на Орбан не са разрешени, обяви ЕНП

След като Манфред Вебер се срещна с Орбан в Будапеща

Партията на Орбан ФИДЕС е заплашена от изключване от Европейската народна партия (ЕНП), което може да засегне мнозинството в Европейския парламент. Лидерът на ЕНП Манфред Вебер поиска от Виктор Орбан незабавно да прекрати анти-ЕС и антиимигрантската кампания на Будапеща и да се извини на колегите си от европейската партия. Но разговорите през тази седмица не доведоха до напредък. Другата седмица ЕНП ще гласува дали да изключи ФИДЕС, тъй като не подкрепя гражданските свободи и върховенството на закона.

Орбан: ФИДЕС може да излезе от ЕНП

Орбан: ФИДЕС може да излезе от ЕНП

Дебатът може да приключи с това, че ФИДЕС ще намери мястото си не във, а извън ЕНП

Снимка 412486

Източник: ЕПА

ЕНП е от около 80 партии. Ако остане най-голямата група в Европейския парламент, ще може да посочи следващия председател на Европейската комисия. Но ако ФИДЕС бъде изхвърлена, ЕНП може и да не постигне основната си цел.

Орбан обаче продължава да подкрепя кандидатурата на Вебер за лидер на Европейската комисия след изборите за Европейски парламент през май.

ЕНП започва процедура за изключване на Орбан

ЕНП започва процедура за изключване на Орбан

Той определи членовете на ЕНП като "полезни идиоти"

"Ако не защитим християнството, ние ще изгубим Европа, която повече няма да принадлежи на европейците. В една европейска "либерална империя" ние ще изгубим свободата си", предупреди Виктор Орбан.

"Ако Виктор Орбан не успее да спечели доверието сред партиите в ЕНП и критиците си през следващите дни, нещата ще бъдат много трудни", предупреди Вебер в интервю за "Шпигел".

Смъкването на постерите е "начало, но нищо повече", подчерта той, като има предвид плакати и билбордове с Юнкер и Джордж Сорос, които са обвинявани от Будапеща, че поощряват незаконната имиграция от мюсюлмански държави към Европа.

Министър-председателят на Унгария участва на събитие по повод 171 г. унгарската революция през 1848 г. и войната за независимост срещу управлението на хабсбургите в Будапеща.