Група японски жени с петиция до правителството, за да протестират срещу изискване да носят обувки с високи токчета на работа, пише "Гардиън".

Кампанията KuToo - игра на думи от японската дума "kutsu", която означава обувки, и "kutsuu" - болка, е подета от актьора и писателя на свободна практика Юми Ишикава. Инициативата бързо набира подкрепа онлайн.

Организаторите на кампанията твърдят, че носенето на обувки с високи токчета се разглежда като почти задължително, когато стане въпрос за търсене на работа или работа в много японски компании.

Ишикава заяви пред журналисти след среща с представители на трудовото министерство: "Днес ние внесохме петиция, която призовава за въвеждане на закони, забраняващи на работодателите да принуждават жените да носят токчета, като сексуална дискриминация или тормоз".

От министерството са й отговорили, че симпатизират на петицията и че за първи път са внесени подобни искания във ведомството.

"Това е първата стъпка напред", добави Ишикава.

Съобщение в "Туитър" на Ишикава от по-рано тази година с оплакване, че се изисква носене на високи токчета на работна позиция в хотел придоби популярност и даде начало на кампанията.

Тя заяви по повод на световното движение срещу сексуалното насилие #MeToo: "След като осъзнах колко много хора са изправени пред същия проблем, реших да започна кампанията".