Отряди на коалицията "Сили на демократична Сирия" (СДС), чиято основа са кюрдските военни формирования запалиха нефт, за да затруднят действията на турските ВВС в района. Информацията е на агенция SANA, цитирана от ТАСС. 

Турция задържа 43-ма джихадисти от "Ислямска държава"

Турция задържа 43-ма джихадисти от "Ислямска държава"

Те са подготвяли нападения за честванията на Деня на Републиката

Според информацията, кюрдските бойци са изпомпали голямо количество нефт от няколко кладенеца и са го запалили, за да направят димна завеса и да затруднят полетите на турските военни самолети в пограничната зона. Отбелязва се, че тази акция е проведена от СДС недалеч от населения пункт Телл-Тамер на североизточна Сирия. 

Първо заседание на Конституционната комисия за Сирия в Женева

Първо заседание на Конституционната комисия за Сирия в Женева

Експерти поставят под въпрос дали правителството на президента Башар Асад

На 9 октомври Анкара обяви, че е започнала в Северна Сирия операция "Източник на мира", за да създаде там буферна зона. Операцията е за създаване на буферна зона до турската граница. В този район, по замисълът на Анкара, може да се върнат от Турция сирийските бежанци.

На 22 октомври президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Тайип Eрдоган на среща в Сочи приеха меморандум за съвместни действия за регулиране на ситуацията в Североизточна Сирия

Според документа, руската военна полиция и сирийските войски от обяд на 23 октомври влизат в районите, граничещи със зоната на турските операции в арабската република. Кюрдските формирования имаха 150 часа, за да освободят зоната с ширина 30 км, след което Русия и Турция трябваше да пристъпят към съвместни патрули.

Както заяви във вторник военният министър на Русия Сергей Шойгу, излизането на въоръжените подразделения на кюрдите от зоната за сигурност на Североизточна Сирия е извършено предсрочно.