Руснаци предлагат на свои познати италианци по 200 евро, за да запишат видео с благодарности към Путин, съобщава в. "La Repubblica". Предложението се разпространява чрез чатовете в WhatsApp.

Уточнява се, че апелите за платените благодарности към Путин се отправят през последните дни от руснаци, които учат или работят в Италия.

Предложението се представя като част от проект на руски медия, свързан с пандемията от COVID-19.

"La Repubblica" отбелязва, че може би става дума за още една от множеството форми на пропаганда в социалните мрежи, целящи "избелване" на образа държавата, спечелила лоша репутация.

В редакцията на изданието читатели са изпратили получените от тях предложения в социалната мрежа.

"Необходими са 15 италианци, които да кажат нещо хубаво за руската хуманитарна помощ. Видеозаписите трябва да бьдат публикувани в Twitter, Facebook или Instagram." - гласи едно от съобщенията, като се уточнява, че хвалебствията трябва да са под формата на видео или текст със снимки, но за видеото се обещават 200 евро, а за текста по-малко.

От руското посолство в Рим отричат да им е известно ккавото и да било за акцията и я определят като провокация.

Припомняме, руската страна изпрати свои военни в Италия с широко рекламирана от Москва операция за хуманитарна помощ във връзка с пандемията. В италианската преса се появиха коментари, че всъщност изпратената помощ е негодна, както и че сред изпратените в Италия руснаци малка част са лекари, а повечето са агенит на ГРУ.