Латвия е отворена за различни възможности за финансиране за засилване на военния капацитет на Европейския съюз в светлината на руската инвазия в Украйна, каза премиерът Евика Силиня на пресконференция в германската столица с канцлера Олаф Шолц.

"Латвия определено ще бъде отворена за много различни възможности как можем да я финансираме. Или ще бъде европейски бюджет, или ще бъдат някакви облигации или някакви гаранции, но наистина трябва да го направим сега", каза тя, добавяйки, че Европа трябва да направи повече, за да защити мира.

Припомняме, че латвийският външен министър Кришианис Каринш призова Великобритания да преразгледа въпроса за възстановяване на наборната военна служба и въвеждането на модел на "тотална отбрана", като това би могло да помогне да се противодейства на руската агресия. Той заяви това пред британския вестник "Сънди Телеграф".

Според Каринш, Лондон трябва да обмисли възможността да последва примера на Латвия, която миналата година въведе модела на финландската система за военна повинност, задължавайки всички физически здрави мъже да преминат 11-месечна военна служба.

Латвия съветва Великобритания да върне наборната служба

Латвия съветва Великобритания да върне наборната служба

Рига вече направи това