Латвия номинира Валдис Домбровскис за втори мандат европейски комисар. Домбровскис съобщи новината в "Туитър", цитиран от Политико.

Петпартийното правителство на Латвия подкрепи кандидатурата му на среща на кабинета тази сутрин.

Домбровскис написа още в социалната мрежа, че е чест за него да бъде номиниран за еврокомисар. Той обеща да не предава гласуваното му от правителството на Латвия и латвийските избиратели доверие.

Ще работя за интересите на по-силна Европа, обеща еврокомисарят.

В момента той е заместник-председател на Европейската комисия и отговаря за еврото и социалната политика, а също и за финансовите услуги.

Близък до Домбровскис потвърди, че еврокомисарят желае да продължи да работи по икономическите политики в Брюксел. Вероятно той ще поиска да поеме финансовите услуги, икономическите дела или бюджета на ЕС.

Домбровскис ще реши следващата седмица след разговори с премиера Кришянис Каринс и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер дали да продължи мандата си в Комисията или да заеме мястото си в Европейския парламент. Той беше избран на изборите за Европейски парламент през миналия месец.

Юнкер коментира, че предпочита тези еврокомисари, които ще служат още един мандат, да не заемат местата си в Европейския парламент, за да избегнат допълнителни разходи.

Домбровскис има дълга кариера в политиката и опит във финансовата политика. Той е финансов министър на Латвия за две години до 2004 г., когато страната се присъединява към ЕС. През 2009 г. става премиер на Латвия.