Извънредното положение, въведено в Латвия във връзка с пандемията, е удължено до 11 януари. Съответното решение бе взето на съвместно заседание на правителството на републиката и Съвета за управление на кризи, предаде ТАСС.

Министър-председателят Кришанис Каринс заяви пред репортери във вторник вечерта след срещата, че ситуацията с разпространението на коронавирус в Латвия е изключително сериозна и поради това правителството е принудено да удължи извънредното положение и да затегне ограниченията, за да намали човешките контакти и да прекъсне веригата на инфекцията.

Латвийското правителство също така реши да засили и допълни съществуващите ограничения. Според решението на кабинета на министрите маски за лице отсега нататък трябва да се носят във всички помещения, включително на работното място, с изключение на дома.

В Латвия също е забранено провеждането на частни събития -  хората могат да се срещат само в едно и също домакинство. Освен това се въвеждат допълнителни търговски ограничения, а през уикендите вече ще работят само магазини от първа необходимост - магазини за хранителни стоки, аптеки, дрогерии и  бензиностанции.

Затяга се граничният контрол.

Учениците от 4 клас нагоре ще учат дистанционно.

Припомняме, че латвийските власти въведоха извънредно положение в страната от 9 ноември до 6 декември, за да забавят разпространението на коронавируса.

Според решението на правителството и съвета за управление на кризи, в републиката бяха забранени всички събития с повече от 10 участници, с изключение на погребения, митинги и събития на открито.

Всички спортни събития със зрители бяха забранени, работното време на всички културни събития, изложби и услуги е ограничено до 22.00 часа.

Извънредно положение в Латвия

Извънредно положение в Латвия

Причината е коронавирусът

Извънредното положение продължава до 6 декември, но може да бъде удължено, ако ситуацията с коронавируса в страната не се подобри.

По последни данни 17 687 души са заразени с коронавирус в Латвия, 210 пациенти с COVID-19 са починали, a 1 806 са излекувани.