Службата за държавна сигурност (СГБ) на Латвия, съвместно със Службата за военно разузнаване и сигурност, задържа двама души по подозрение за дългосрочно сътрудничество с руското военно разузнаване и предоставяне на класифицирана информация за отбранителния сектор на републиката. Това съобщи във вторник агенция ЛЕТА позовавайки се на СГБ, съобщава ТАСС.

Посочените лица са задържани в рамките на разследването по две наказателни дела. По информация на латвийските специални служби тези хора са се срещнали с представители на руското военно разузнаване на територията на Русия. На двамата е даден статут на заподозрени, наложена им е превантивна мярка под формата на неотклонение "задържане под стража". На 30 декември миналата година Службата за държавна сигурност на Латвия е предала на прокуратурата материалите по едно наказателно дело с искане за образуване на наказателно производство срещу заподозрения.

Според информацията, получена по време на разследването, това лице е използвало контакти, установени в хода на професионалната му дейност, за да получи, обобщи, анализира и предаде информация на руското военно разузнаване относно бойните способности, процедурите, плановете и ученията на Националните въоръжени сили на Латвия, отбранителни поръчки и разширения контингент на НАТО на територията на републиката. В хода на извършените процесуални действия от СГБ са събрани значителни доказателства, включително документи и носители на информация.

По второто наказателно дело лицето е заподозряно и в дългосрочно сътрудничество с военното разузнаване на Русия, предоставяйки информация, свързана с военните интереси на Русия. В интерес на разследването СГБ не предоставя допълнителна информация.

Парламентът на Латвия на 9 декември миналата година даде съгласието си за образуване на наказателно преследване по искане на генералната прокуратура срещу депутата на законодателния орган Янис Адамсонс, който е задържан през юни от службата за държавна сигурност по подозрение за шпионаж в полза на Русия. На 10 юни парламентът лиши Адамсонс от имунитет. След това съдът на предградието Видземе на Рига след това няколко пъти остави депутата под арест, под който той е от 11 юни. Депутатът е освободен на 5 януари тази година под гаранция в размер на 30 хиляди евро.

Както ЛЕТА съобщи по-рано, позовавайки се на прокуратурата, в случая Адамсонс е замесен и руски гражданин: той е обвинен в незаконно събиране на класифицирана информация, за да я прехвърли в друга държава. Срещу още две лица от СГБ на Латвия е образувано отделно наказателно дело.

Украйна обяви, че е арестуван руски агент, планирал атаки в Одеса

Украйна обяви, че е арестуван руски агент, планирал атаки в Одеса

Агентът на руското военно разузнаване вербувал за саботажи и терористични актове