Украинската служба за сигурност на СБУ съобщи в понеделник, че е задържала агент на руското военно разузнаване, който е планирал атаки срещу най-голямото черноморско пристанище на страната, Одеса, съобщава "Ройтерс".

"Основната му задача беше да разклати политическата ситуация в Одеска област чрез саботажи и терористични актове", казаха от СБУ. Агентът е бил задържан, докато се опитвал да вербува някого за извършване на атаки.

Служители на руското външно министерство и министерство на отбраната не отговориха веднага на искане за коментар на украинското изявление, което не навлиза в подробности.

Киев, Вашингтон и западните столици изразиха опасения относно натрупването на руски войски близо до Украйна и възможността за инвазия. Американски и руски официални лица започнаха преговори в Женева в понеделник за опитайте се да деескалирате кризата.

Шърман: САЩ и Русия са съгласни, че ядрената война трябва да се избегне на всяка цена
Обновена

Шърман: САЩ и Русия са съгласни, че ядрената война трябва да се избегне на всяка цена

Рябков: При неуспешни преговори отговорът на Русия ще е от военно-технически характер

Москва отрече да е планирала атака и обвини Украйна и НАТО в разпалване на напрежението, като поиска воденият от САЩ алианс да гарантира, че няма да предостави членство на Киев.

Русия заяви миналия месец, че някой е хвърлил коктейл Молотов в руското консулство в украинския град Лвов и че официално е протестирала срещу нападението, което нарече "терористичен акт".

Отношенията на Украйна с Русия се сринаха през 2014 г., след като руската анексия на Крим и подкрепяните от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна, която Киев иска да си върне.

Украйна: Германия има морално задължение да доставя оръжия на Украйна, за да спре Русия

Украйна: Германия има морално задължение да доставя оръжия на Украйна, за да спре Русия

Защото "Германия носи същата историческа отговорност за Украйна, както и за Израел"