Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза в понеделник, че тя и руският й колега Сергей Рябков са се съгласили, че ядрена война трябва да бъде избегната на всяка цена.

Шърман определи преговорите за сигурност с Москва като "откровени и конструктивни" и подчерта, че двете страни са се съгласили, че ядрена война "никога не може да бъде спечелена и никога не може да бъде водена".

Американският дипломат добави, че е предупредила Русия, че НАТО "няма да позволи на никого да критикува политиката на отворени врати на НАТО", като по този начин повтори коментарите, направени от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг по-рано през деня. "Ние бяхме твърди в отблъскването на предложенията за сигурност, които просто не са начални за Съединените щати", подчерта тя.

САЩ приеха предложенията за сигурност на Русия по отношение на НАТО и Украйна "много сериозно", но не изглежда, че САЩ напълно разбират "неотложността на ситуацията", каза в понеделник руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Русия няма планове да атакува Украйна, подчертава той по време на пресконференция след срещата с Шърман, подчертавайки, че Вашингтон няма причина "да се страхува от ескалация".

Рябков повтаря, че предотвратяването на разширяването на НАТО на изток е императив на Русия.

Ако преговорите по дипломатически канали със Съединените щати се провалят, отговорът на Русия ще бъде "от военно-технически характер", добави той, но отказа да предостави повече подробности за потенциалния отговор, като подчерта, че Русия засега е фокусирана върху дипломацията.

Москва възнамерява да продължи да провежда военни учения на своя територия, независимо от позицията на НАТО по отношение на ученията.

Рябков повтори всички искания, включително забрана за по-нататъшно разширяване на НАТО и прекратяване на дейността на алианса в страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към него след 1997 г.

Търканията между САЩ и Русия

Търканията между САЩ и Русия

Двете страни преговарят днес в Женева

Днес в Женева се проведоха не преговори между САЩ и Русия, а дискусии за изясняване на позициите на страните, коментира Шърман. САЩ ще решат как и дали да продължат преговорите с Русия след всички контакти тази седмица, съобщава ТАСС.

Според нея САЩ не са поставяли никакви срокове за преговори с Русия. Вашингтон е отворен за обсъждане на въпроса за разполагането на ракети в Европа.

"Ние дадохме да се разбере, че САЩ са отворени за обсъждане на бъдещето на конкретни ракетни системи в Европа в светлината на прекратяването на Договора за ядрени оръжия със среден обсег на действие", каза Шърман.

САЩ ще приемат финансови санкции срещу ключови руски институции в случай на руска инвазия в Украйна, обясни Шърман след срещата.

По думите й Русия и САЩ на преговорите в Женева са обсъдили въпроса за военните учения в Европа. Шърман подчерта, че страните са обсъдили "начини за установяване на взаимни ограничения на обхвата на военните учения в Европа и повишаване на прозрачността на тези учения на реципрочна основа". "Според нас това ще бъде и тема за обсъждане на заседанията на Съвета НАТО-Русия тази седмица", добави Шърман.

САЩ няма да обсъждат европейската сигурност с Русия без европейците

САЩ няма да обсъждат европейската сигурност с Русия без европейците

Тази вечер се проведоха предварителни разговори...

САЩ и Русия проведоха разговори Женева, като се стремят да потушат нарасналото напрежение около натрупването на войски на Москва близо до границата й с Украйна, пише "Дойче Веле".

Срещата между Уенди Шърман и Сергей Рябков, приключи в швейцарския град след осем часа дискусии.

Руските представители тази седмица също ще се срещнат с делегации от НАТО и Организацията за сигурност и операции в Европа.

Говорейки пред репортери след приключването на преговорите, Рабков коментира, че позициите на САЩ не са "изненадващи". "Бяха отправени определени заплахи или предупреждения ... ние обяснихме на нашите колеги, че нямаме планове да "нападаме" Украйна", каза Рябков.

Шърман определи преговорите като откровени и открити, но Вашингтон отблъсна предложенията на Москва за сигурност. Тя добави, че американската делегация е отхвърлила исканията на Русия за гаранции от НАТО, че тя ще спре разширяването си на изток.

Западът е загрижен, че струпването на руски войски и военна техника близо до границата с Украйна може да доведе до инвазия. Москва отрече такова намерение.

Кремъл търси гаранции, че НАТО вече няма да се разширява на изток и че Украйна никога няма да получи членство във военния алианс.

Ръководителят на бюрото на DW в Брюксел Александра фон Нахмен каза, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън смята, че преговорите ще бъдат повече възможност за излагане на позиции и че не трябва да се очакват конкретни резултати.

"Наистина трябва да намалим очакванията си. Държавният секретар на САЩ Блинкън каза вчера, че не очаква никакви пробиви днес или през тази седмица, че това е просто възможност да представим позициите, не да ги решаваме, той също така описа списъка на исканията на руснаците като списък с абсолютно нестандартни искания."

Едновременно с разговорите в Женева, генералният секретар на НАТО Йен Столтенберг разговаря с вицепремиера на Украйна по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина.

На съвместна пресконференция в понеделник Столтенберг предупреди Русия, че "всяка по-нататъшна агресия срещу Украйна ще има висока политическа и икономическа цена".

Столтенберг каза, че Украйна е "ценен и дългогодишен партньор на НАТО".

В сряда в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета НАТО-Русия. Генералният секретар каза, че желанието на Русия да присъства е положително развитие. "Приветствам, че Русия се съгласи с нашето предложение да проведем заседание на Съвета НАТО-Русия по-късно тази седмица. Това е положителен сигнал."

Столтенберг каза, че ще се съсредоточи върху въпросите на европейската сигурност, ще се вслуша в това, което Русия има да каже. "Ние ще се вслушаме в притесненията на Русия, но всеки смислен диалог трябва също да отговори на нашите опасения относно действията на Русия".

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе два телефонни разговора с руския президент Владимир Путин през предходните седмици.

Байдън предупреди руския си колега за сериозни последици, ако Москва отново нахлуе в Украйна, след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. Възможен отговор може да включва допълнителни санкции, анулиране на газопровода "Северен поток 2" или дори отрязване на Русия от глобалната банкова мрежа.

САЩ няма да обсъждат с Русия ограничения за разполагането на американски войски

САЩ няма да обсъждат с Русия ограничения за разполагането на американски войски

Блинкън не очаква пробив…