САЩ няма да обсъждат с Русия сигурността на Европа без участието на европейските си съюзници и партньори. Това заяви заместник-държавният секретар Уенди Шърман на срещата си тази вечер с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, която се проведе в Женева, съобщи Дойче веле.

През настъпващата седмица предстои дипломатически маратон от преговори между Вашингтон и Москва, чиято цел е деескалацията на напрежението по границата между Русия и Украйна, предизвикано от струването на повече от 100 хиляди руски военни.

Рябков оцени предварителните разговори в неделната вечер като трудни, но делови.

"Разговорът беше труден, няма как да е лесен. По принцип беше делови. Мисля, че утре няма да губим време напразно." - коментира Рябков пред журналисти след деловата вечеря.

 Андрей Ковачев: Русия ни иска в свой санитарен кордон, да решава вместо нас

Андрей Ковачев: Русия ни иска в свой санитарен кордон, да решава вместо нас

У нас има внедрени „инсталации“ на много нива…

От своя страна говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че при разговорите тази вечер Уенди Шърман е подчертала, че САЩ са категорични в отстояването на "международните принципи за суверенитета, териториалната цялост и свободата на суверенните държави да избират своите съюзи". Тя е изразила тази позиция в контекста на разговорите за стремежа на Украйна към членство в НАТО.

Същевременно Шърман е потвърдила, че Съединените щати биха приветствали постигането на реален напредък в диалога с Русия по дипломатически път.

"САЩ са готови да обсъдят на срещата с Русия по стратегическата стабилност някои двустранни въпроси, но няма да говорят за сигурността в Европа без участието на самите европейци", се казва в изявлението на Държавния департамент.

Брюксел настоява, че ЕС трябва да участва в преговорите за Украйна

Брюксел настоява, че ЕС трябва да участва в преговорите за Украйна

"Хубаво е, че има дискусии между САЩ и Русия"

Предварителните разговори между двете делегации, водени от Шърман от американска страна и Рябков от руска, продължиха два часа.

Преговорите между двете страни се разглеждат като първа стъпка към възобновяване на диалога, който беше силно затруднен от разполагането на руски войски по границата с Украйна и ултимативните искания на Москва да определя поведението на съседните страни в ущърб на суверенните им права.

Правителството на руския президент Владимир Путин представи списък с искания, с който поиска и гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток с държави, които преди са били в състава на Съветския съюз, като Украйна или Грузия. Москва настоява също в източноевропейските страни, които са били част от бившата съветска сфера на влияние, да няма войски на САЩ и страните от Западна Европа. Кремъл предяви и претенции за разполагането на ракети в тези страни.

Пред агенция ТАСС Рябков заявява, че НАТО трябва да се върне в границите от 1997 г.

Путин иска преиграване на Студената война

Путин иска преиграване на Студената война

Въпросът за руския ултиматум, който ще бъде в основата на срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева на 10 януари, не засяга само Украйна

Претенциите на Кремъл бяха отхвърлени както от САЩ, така и от НАТО, и от Европейския съюз. Междувременно ЕС настоя да участва в разговорите между САЩ и Русия за европейската сигурност.

На въпрос на журналисти дали Русия е готова на компромис, той отговори, че "американците трябва да са готови на компромис".

Белият дом обаче отправи категоричен сигнал, че няма да има Ялта 2 и подялба на Европа на сфери на влияние.

САЩ няма да обсъждат с Русия ограничения за разполагането на американски войски

САЩ няма да обсъждат с Русия ограничения за разполагането на американски войски

Блинкън не очаква пробив…

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че не очаква реален напредък от преговорите с Москва.

Двустранни преговори са предвидени на 10 януари в Женева, на 12 януари предстои заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел, а на 14 януари са насрочени консултации във Виена на срещата на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).