Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насрочи специална среща на посланиците на съюзниците с висши руски представители за следващата седмица. Двете страни се стремят към диалог, за да предотвратят открит конфликт в Украйна, съобщи във вторник представител на НАТО, цитиран от Ройтерс.

Силно обезпокоен от военното струпване на руски части по границата с Украйна, западният военен съюз от месеци се стреми към провеждане на среща на Съвета НАТО-Русия, но форумът изглеждаше застрашен след спора за шпионаж през октомври.

Заседанието на Съвета - формат, използван за диалог от 2002 г. насам - ще се състои в Брюксел на 12 януари, след като представители на САЩ и Русия проведат разговори по въпросите на сигурността на 10 януари в Женева.

Москва иска гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток и ще прекрати военното си сътрудничество с Украйна и Грузия.

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг призова Путин да изтегли войските и да осигури мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена заплаха срещу съюзниците от НАТО

"Всеки диалог с Русия ще трябва да се води на основата на реципрочност, да отговаря на опасенията на НАТО относно действията на Русия... и да се провежда в консултация с европейските партньори на НАТО", заяви от своя страна цитираният от Ройтерс служител на НАТО.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, потвърди, че руски официални лица ще присъстват на срещата в Брюксел. Очаква се руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков да бъде сред тях.