Съединените щати и съюзниците им са готови да обсъдят на преговорите с Русия възможността за ограничения на реципрочен принцип при провеждането на учения и разполагането на ракети по източния фланг на НАТО. САЩ обаче няма да обсъждат поисканите от Москва ограничения за разполагане на американски войски в региона, заяви високопоставен представител от администрацията на президента Джо Байдън, цитиран от VoA. По-рано NBC News разпространи информация, че Вашингтон има готовност да обсъди и тази тема при условия на реципрочност - отстъпки да направят и двете страни.

От своя страна държавният секретар Антъни Блинкън коментира пред ABC News, че не очаква съществен напредък на преговорите с Русия през идната седмица.

По думите му, много трудно може да има реален напредък, "докато продължава ескалацията, докато Русия държи пистолет до слепоочието на Украйна". Той напомни, че над 100 000 военни са струпани по украинската граница.

Путин иска преиграване на Студената война

Путин иска преиграване на Студената война

Въпросът за руския ултиматум, който ще бъде в основата на срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева на 10 януари, не засяга само Украйна

Започващите преговори в Женева, след които са предвидени заседания в Брюксел и Виена, целят предотвратяване на военна ескалация в Донбас и нахлуване на руски сили в Украйна. На фона на струпването на военни и бойна техника руският президент Владимир Путин поиска НАТО да не се разширява на изток и Алиансът да даде едностранни гаранции за сигурността на Русия. Тези искания бяха определени като недопустими от САЩ и от НАТО.

Байдън до Зеленски: САЩ е зад Украйна

Байдън до Зеленски: САЩ е зад Украйна

Белият дом подкрепя Киев