Около 2000 бойци от Близкия изток са се присъединили към боевете за Нагорни Карабах в конфликта между Армения и Азербайджан, съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от АП.

"Със сигурност се притесняваме от интернационализацията на конфликта в Нагорни Карабах и участието на бойци от Близкия изток", каза Лавров в интервю за "Комерсант". "Многократно сме искали чуждестранни играчи да използват своя потенциал, за да спрат прехвърлянето на бойци, чийто брой в зоната на конфликта се доближава до 2000 души."

Лавров добави, че руският президент Владимир Путин повдигна въпроса в телефонен разговор миналата седмица с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Азербайджан разчита на силна подкрепа от своя съюзник Турция, която е обучила азербайджански военни и е предоставила ударни безпилотни летателни апарати и ракетни системи с голям обсег. Арменските власти обвиняват Турция, че е пряко замесена в конфликта и е изпратила наемници от Сирия да се бият на страната на Азербайджан.

Турция отрече изпращането на бойци в региона, но сирийски наблюдател на войната и базирани в Сирия опозиционни активисти потвърдиха, че Турция е изпратила стотици сирийски бойци от опозицията да се бият в Нагорни Карабах.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев настоя, че Азербайджан има право да си върне територията със сила след три десетилетия безплодно международно посредничество. Той каза, че Армения трябва да се ангажира да се оттегли от Нагорни Карабах като условие за трайно примирие.

Лавров заяви, че Русия продължава да настоява за прекратяване на военните действия, отбелязвайки, че работи по набор от мерки за проверка, необходими за постигане на трайно прекратяване на огъня, включително евентуалното изпращане на международни наблюдатели под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Русия обмисля иранско предложение за прекратяване на конфликта в Нагорни Карабах, след като три режима на прекратяване на огъня не успяха да спрат боевете, които текат вече шеста седмица, съобщава "Ройтерс".

"Интерфакс" цитира заместник-руския външен министър Андрей Руденко, според който предложението на Иран е направено от заместник-външния министър Абас Абакчи по време на посещение в Москва миналата седмица, но не даде подробности.

Руските информационни агенции съобщиха миналата седмица, че Иран е предложил водеща роля в мирните преговори за страните от региона. Преговорите от десетилетия се водят от Русия, Франция и САЩ в ролята им на съпредседатели на Минската група на ОССЕ.

Русия се намесва в подкрепа на Армения, ако сблъсъците се пренесат на нейна територия

Русия се намесва в подкрепа на Армения, ако сблъсъците се пренесат на нейна територия

Това обявиха от руското военно министерство