Руският външен министър Сергей Лавров и британският му колега Борис Джонсън обещаха да подобрят отношенията между двете държави по време на първия си телефонен разговор, съобщи Москва, цитирана от „Франс прес”.

По време на разговора, иницииран от Лондон, руският топ дипломат поздрави Джонсън за назначаването му за външен министър на Великобритания миналият месец.

Двете страни изразиха надежда за нормализиране на руско-британските връзки”, се казва в съобщението на руското външно ведомство.

Беше подчертано намерението да се засили политическият диалог, въпреки че се запазват проблемите в двустранните отношения, с цел реализиране на техния значим потенциал в области като икономиката, хуманитарните връзки и сътрудничеството във външната политика, се пояснява още, като се допълва, че двамата са обсъдили и конфликта в Сирия.

Във вторник премиерът Тереза Мей проведе първи телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Двамата се съгласиха в близко бъдеще да се проведе двустранна среща за подобряване на отношенията.

Путин и Тереза Мей обсъдиха двустранните отношения

Путин и Тереза Мей обсъдиха двустранните отношения

Първият им разговор, откакто тя пое поста британски премиер

Отношенията между двете държави през последните години се влошиха, особено около случая с бившия шпионин Александър Литвиненко, който беше убит в Лондон през 2006 година. Лондон също е един от най-ревностните поддръжници западните санкции срещу Москва да се запазят до разрешаването на кризата в Украйна.