Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и израелският му колега Ели Коен проведоха телефонен разговор, по време на който обсъдиха конфликта в Украйна, съобщи руското външно министерство във вторник.

В изявлението на министерството се казва, че Лавров е информирал Коен за последните развития и "някои аспекти" на "военната операция" на Русия от гледна точка на Москва.

По-рано тази седмица Коен каза в първото си обръщение като нов външен министър на Израел, че неговото правителството, ще възприеме по-резервиран подход към ситуацията в Украйна и ще "говори по-малко публично" за нея.

Лавров отсече: Преговори с Украйна срещу признаването на анексираните територии

Лавров отсече: Преговори с Украйна срещу признаването на анексираните територии

Русия ще спечели войната с търпение и постоянство, според първия дипломат

Външните министри обсъдиха двустранни и регионални въпроси, включително ролята на Русия в Сирия и продължаващата война в Украйна, пише "Аарец".

По време на разговора им Лавров повтори готовността на Русия да участва в мирния процес с палестинците. Той също така подчерта "позицията на Москва за нормализиране на ситуацията в Сирия с политически и дипломатически средства при зачитане на нейния суверенитет и териториална цялост и необходимостта от премахване на терористичната заплаха в тази страна", се казва в изявление на руското външно министерство.

Призивът идва ден след като Коен, на церемония по предаването с бившия премиер Яир Лапид в Министерството на външните работи, отказа да коментира украинското искане за отбранителни оръжия от Израел. Той отбеляза, че "значителната хуманитарна помощ" за Украйна ще продължи.

Това изявление беше осъдено от американския висш републикански сенатор Линдзи Греъм, който написа в Twitter, че "Идеята, че Израел трябва да говори по-малко за престъпната инвазия на Русия в Украйна, е малко обезпокоителна". Греъм е известен като силен поддръжник на Израел.

Бившият главен равин на Москва към евреите: Бягайте, докато можете!

Бившият главен равин на Москва към евреите: Бягайте, докато можете!

Щом политическата система в Русия е била в опасност, правителството спренасочва гнева на масите към еврейската общност

Според външното министерство на Израел, по време на телефонния разговор между министрите, Коен говори обширно за еврейската общност в Русия и за бившите съветски имигранти в Израел и тяхното значение за отношенията между страните. Новоназначеният министър на интеграцията Офир Софер обяви в неделя, че Израел трябва да предприеме стъпки за ограничаване на нееврейската имиграция, тъй като огромното мнозинство от новите имигранти от Русия и Украйна не са халахически евреи, каза той пред обществената телевизия Kan.

През май изявленията на Лавров предизвикаха възмущение в Израел. Твърдението на външния министър, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е евреин, не отрича нацистките елементи в страната му, твърдейки, че лидерът на нацистка Германия Адолф Хитлер също е "имал еврейска кръв".

Според интервю за италиански медии Лавров каза: "И какво, ако Зеленски е евреин? Фактът не отрича нацистките елементи в Украйна. Вярвам, че Хитлер също е имал еврейска кръв. Това не означава абсолютно нищо. Мъдрият еврейски народ е казал, че най-ревностните антисемити обикновено са евреите."

Тогавашният министър-председател Яир Лапид осъди коментарите, като ги нарече "непростими, възмутителни и историческа грешка". Заради инцидента е извикан руският посланик.

Путин се извини на израелския премиер за "хитлеристките" сравнения на Лавров

Путин се извини на израелския премиер за "хитлеристките" сравнения на Лавров

Отношенията между двете държави се обтегнаха преди дни след интервюто