Полски военни експерти се занимават с тактика на отделяне, като анализират ситуацията на беларуско-полската граница, като се позовават на ситуацията от 1939 г., подобни паралели са абсолютно неуместни, заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки оценка на полския военен експерт Йежи Калицки, съобщава ТАСС.

Според министъра в дискусиите по политически теми на Запад "се засилва желанието да се апелират към исторически примери" и да се правят исторически паралели с използването на тактика на отделяне.

"Ако полските военни експерти казват, че ситуацията им напомня за 1939 г., защо да не си спомним 1938 г.? Може би това също би им напомнило нещо от онази епоха. Когато Чехословакия беше разделена, например". 

Лавров съветва ЕС да плати на Беларус да спира мигранти - както на Турция

Лавров съветва ЕС да плати на Беларус да спира мигранти - както на Турция

Песков призова да се внимава на границата, а Путин не харесва струпването на полски войски

"Вярвам, че подобни паралели са абсолютно неуместни. Те отразяват неадекватността на мисленето на тези хора, които ги произнасят, особено ако са хора, натоварени с някаква власт", допълва той.

Ръководителят на дипломатическата служба обърна внимание и на стремежа на т. нар. млади европейци "да дърпат Европа - както в рамките на Европейския съюз, така и в рамките на НАТО - в посока на форсиране и конфронтация с Беларус и Руската федерация."

"Наистина се надявам, че отговорните европейци, ще покажат волята си и няма да позволят да бъдат въвлечени в безкрайна спирала, което е много, много опасно".

Беларус настоява: ЕС провокира кризата с мигрантите, за да наложи нови санкции

Беларус настоява: ЕС провокира кризата с мигрантите, за да наложи нови санкции

Беларус се надявал на "взаимна подкрепа" от съседна Русия