Американският президент Доналд Тръмп все още не е взел решение относно поканата на Русия да присъства на празнуването на Деня на победата през 2020 г. в Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Припомняме, че Лавров се срещна с американския държавен секретар Майк Помпео и след това с Тръмп.

По думите на Лавров, очаквано и с държавния глава са засегнали обвиненията за руска намеса в американската политика.

"Още веднъж подчертахме, че всички спекулации за предполагаемата ни намеса във вътрешните процеси в САЩ са безпочвени. Няма факти, които да подкрепят това. Не видяхме тези факти", каза Лавров. "Никой не ни е дал това доказателство, защото то просто не съществува."

Тръмп изрази задоволството си в "Туитър" от проведената среща и обсъдените актуални политически въпроси. Той изрази надежда диалогът да продължи в същия позитивен тон.

Тръмп получи поканата на руския си колега Владимир Путин да отбележат заедно 75-годишнината от победата над нацистката Германия в Москва догодина и сега обмисля това предложение, заяви Лавров.

Лавров: Няма руска намеса в чуждата политика, САЩ да не позволяват нов маккартизъм
Обновена

Лавров: Няма руска намеса в чуждата политика, САЩ да не позволяват нов маккартизъм

Помпео акцентира върху сътрудничеството

"По време на срещата си в кулоарите на срещата на Г-20 в Япония този юни, президентът Путин покани  Тръмп на тържествата през следващата година, отбелязващи Деня на победата в Москва на 9 май", заяви той. Днес потвърдих тази покана. Надяваме се, ако има такава възможност, да се проведе и среща", добави Лавров.

Русия е изпратила такива покани още до британския премиер Борис Джонсън, лидерите на страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество и европейски лидери.