Двустранните отношения, Украйна, Сирия и Латинска Америка бяха сред основните теми, които обсъдиха руският външен министър Сергей Лавров след срещата си с американския държавен секретар Майк Помпео, предаде РТ. 

Лавров: Тръмп не е решил за посещение в Русия

Лавров: Тръмп не е решил за посещение в Русия

Получи покана от Путин за Деня на победата

Русия не се намесва в политиката на други държави. Това заяви Лавров на съвместната пресконференция, преди да се срещне и с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. 

Очаквано, една от основните теми остават скандалите около предполагаема руска намеса в изборите в САЩ, заради което аминистрацията Тръмп бе разследвана. 

Русия: ФБР значително засили натиска си върху руснаци, живеещи в САЩ

Русия: ФБР значително засили натиска си върху руснаци, живеещи в САЩ

Предупреждават за арести и отвличания на руснаци от служби на САЩ в трети страни

Определяйки твърденията за намеса на Русия в вътрешните работи на САЩ като "неоснователни", Лавров заяви, че Москва много пъти е искала от администрацията на Тръмп да публикува цялата кореспонденция между Тръмп и руския му колега Путин от октомври 2016 г. и 2017 г., но че тя не е получила никакъв отговор.

Лавров изрази надежда да не се стига до "нов маккартизъм" в САЩ както през 50-те години на XX век. Той се обяви срещу насаждането на антируско чувство в САЩ. 

Лавров изрази и недоволството на Москва от решението на САЩ да се откаже от Договора Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег с Русия. Споразумението за контрол на оръжия от 1987 г. забрани на всяка страна да разполага с ракети на къси и средни разстояния, наземни в Европа.

Майк Помпео предупреди, че чужда намеса във вътрешната американска политика е неприемлива.  Той предупреди руския външен министър Сергей Лавров за ответни мерки, ако Москва се намеси в президентските избори през следващата година. 

От своя страна, Помпео акцентира и върху сътрудничеството. Сирия бе сред другите основни теми, по които говориха двамата. 

Той увери, че борбата срещу тероризма в Сирия продължава и няма да се допусне групировки като "Ислямска държава" да имат сигурно убежище в страната. 

По отношение на Украйна Помпео припомни, че разрешаването на конфликта в източните райони на страната започва с придържане към Минските споразумения.

Снимка 456875

Източник: EPA/БГНЕС

Двамата дипломати обсъдиха и политическата ситуация във Венецуела. Помпео помоли Лавров да подкрепи временния президент Хуан Гуайдо, но Лавров каза, че само венецуелците трябва да определят собственото си бъдеще. Припомняме, че Вашингтон наложи серия от санкции срещу президента Николас Мадуро. 

Натискът на ФБР върху руснаците, които живеят в САЩ, се увеличи значително. Това съобщи вчера ТАСС, позовавайки се на източник в руското външно министерство в навечерието на посещението на руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон.

"ФБР значително засили натиска върху нашите сънародници, живеещи в САЩ, които са заподозрени в нелоялност. През юли 2018 г. Мария Бутина бе арестувана във Вашингтон само заради руския си паспорт, обясняват политически лобизъм след русофобска истерия", обяснява източникът.

Шпионски игри: Русия разбива комуникацията на ФБР до 2016 г. в САЩ

Шпионски игри: Русия разбива комуникацията на ФБР до 2016 г. в САЩ

"Всичко което правят руснаците в САЩ, е същото, което правихме ние в Москва", коментира бивш ръководител контраразузнаване в ЦРУ

Руската дипломатическа служба обръща внимание и на продължаващи арести и отвличания на руски граждани от американските разузнавателни служби в трети страни, от 2008 г. са регистрирани 53 случая, допълва източникът.