Все повече руснаци не искат да живеят в Русия - към момента 22% биха емигрирали при възможност, показва проучване на "Левада център", цитирано от радио "Свобода".

Това е най-високият показател от 2013 г. насам.

Близо половината от заявилите желание да живеят в други страни са младежи на възраст от 18 до 24 години, а 33% са на между 25 и 39 години.

41% от руснаците искат Путин да се оттегли от властта след края на мандата

41% от руснаците искат Путин да се оттегли от властта след края на мандата

48% желаят да продължи да управлява страната

Най-малко са желаещите да емигрират сред респондентите на 55 и повече години - само 7%. В Тази възрастова група показателят се запазва стабилен в продължение на много години.

Директорът на "Левада-център" Денис Волков свързва нарастването на желанието за емиграция с вътрешните проблеми на страната, които стават все по осезаеми за населението. Освен това все повече руснаци започват да се отнасят положително към Запада.

Все повече руснаци смятат, че Русия не е европейска страна

Все повече руснаци смятат, че Русия не е европейска страна

Само един от четирима руснаци се самоопределя като европеец…

През 2016 г. независимият аналитичен център на Юрий Левада, известен като "Левада център", беше обявен от руските власти за "чуждестранен агент". От неправителствената организация не приемат тази квалификация. "Левада център" извършва независими проучвания, чиито резултати съществено се различават от тези на държавните социологически служби.