Лейбъристите срещат пречки по пътя към власттавъв Великобритания, предаде BBC.

Лидерът им Джереми Корбин по-рано обяви намерение да предотврати възможността за напускане на общността без споразумение. 

Твърдият Брекзит обезцени британската лира

Твърдият Брекзит обезцени британската лира

Тревожни данни за Острова

Сегашното правителство на Великобритания няма правомощия за Брекзит без сделка с ЕС. Това написа Корбин до партиите в парламента.

Той има намерение да поиска парламентът да гласува вот на недоверие на премиера Борис Джонсън. Ако парламентът изрази недоверие към министър-председателя и Корбин оглави изпълнителната власт за "строго ограничен период", той ще насрочи нови избори и ще организира втори референдум за излизането членството на Великобритания от ЕС.

Шотландската национална партия и уелската Plaid Cymru са склонни да дадат подкрепа за коалиционен кабинет, който да спре напускането без сделка.

Либералдемократите обаче се обявиха както срещу риска от излизане без споразумение, така и срещу Корбин като премиер.

В реч, лидерът Джо Суинсън заяви, че Корбин не се радва на подкрепа от двете камари на парламента.

Така, възможността му да събере нужната подкрепа в паралемента е проблематична.

Корбин: Сегашното правителство няма правомощия за Брекзит без сделка

Корбин: Сегашното правителство няма правомощия за Брекзит без сделка

В писмо до политическите лидери…

През миналата седмица Джонсън призова държавните служители да се готвят за Брекзит без сделка и да превърнат това в свой основен приоритет. Премиерът заяви, че би предпочел да постигне сделка с ЕС, но това "може да не се случи".

Той призова депутатите да изпълнят обещанието си да уважат резултата от референдума през 2016 г. за излизане на страната от Европейския съюз.