Противниковите либийски фракции постигнаха споразумение за провеждане на парламентарни и президентски избори на 10 декември.

Това съобщи съветник на либийския премиер след среща в Париж, информира "Ройтерс".

Четирите фракции, участвали на преговорите, също така постигнаха съгласие да "финализират конституционна база за избори" до 16 септември.

Либия все още не може да се възстанови след подкрепената от НАТО гражданска война през 2011 г., която доведе до свалянето на дългогодишния лидер Муамар Кадафи. ООН води усилията за обединение на страната и организиране на национални избори.

Срещата в Париж има за цел фракциите да съгласуват общи принципи за прекратяване на кризата в Либия и насочване към избори.

В проектодокумент преди срещата, видян от "Ройтерс", се призовава за установяване на централна банка и ангажимент за създаване на национална армия. Също така постигане на съгласие за организиране на национална политическа конференция и заплаха за налагане на международни санкции на тези, които възпрепятстват изпълнението на споразумението или оспорват резултатите от изборите.

На форума в Париж участваха всички пет постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН, Италия, Турция, ОАЕ, Катар и съседи на Либия.