Президентът Джо Байдън ще се срещне лице в лице с китайския лидер Си Дзинпин в понеделник, първата им лична среща, откакто Байдън встъпи в длъжност и такава, която ще предложи възможност за изясняване на най-важните двустранни отношения в света, съобщава СиЕнЕн.

"Лидерите ще обсъдят усилията за поддържане и задълбочаване на комуникационните линии между Съединените щати и КНР, отговорно управление на конкуренцията и работа заедно там, където нашите интереси съвпадат, особено по транснационални предизвикателства, които засягат международната общност. Двамата лидери също така ще обсъдят редица регионални и глобални въпроси", каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в изявление.

Американски официални представители влизат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали без очаквания за големи резултати или дори надежда, че напрежението ще бъде значително облекчено. Но те се надяват, че Байдън може да "изгради основата" на функционална връзка, която да не се превърне в конфликт и дори да позволи продуктивно сътрудничество в области като климата и Северна Корея.

"По никакъв начин не мисля, че двамата лидери ще седнат и ще могат да разрешат всичките си различия или проблеми", каза високопоставен служител на администрацията. "Но мисля, че вярваме, че някои от тези стъпки могат да бъдат важни по пътя."

Вместо каквито и да е съществени изводи, официалните лица на САЩ се надяват, че двамата лидери могат поне да постигнат взаимно разбирателство за това къде виждат връзката между най-големите икономики в света. Служителят каза, че разговорите ще бъдат "задълбочени" и "по същество".

"Една от основните цели наистина е задълбочаване на разбирането им за приоритетите и намеренията на другите, където е възможно, с цел намаляване на недоразуменията и погрешните възприятия", каза служителят.

Предстои за обсъждане споделянето на съответните виждания на всеки лидер за отношенията между САЩ и Китай, които се влошиха през последните месеци, след като Пекин реагира с ярост на посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в самоуправляващия се Тайван.

Китай предупреди САЩ за Тайван: Не си играйте с огъня

Китай предупреди САЩ за Тайван: Не си играйте с огъня

Въпросът за статута на острова бил вътрешен проблем на Пекин

След това Китай прекъсна повечето официални канали за комуникация със Съединените щати, въпреки че имаше достатъчно контакти, за да се организира срещата между Байдън и Си. В тези разговори представители на САЩ и Китай обсъдиха възстановяването на комуникациите.

Байдън и Си са говорили по телефона пет пъти, откакто президентът влезе в Белия дом. Те пътуваха много заедно, както в Китай, така и в Съединените щати, когато и двамата бяха вицепрезиденти на страната си.

И двамата влизат в срещата в понеделник на фона на важни политически събития. Байдън се представи по-добре от очакваното на междинните избори в САЩ и Си бе издигнат до безпрецедентен трети мандат от Китайската комунистическа партия.

Официални представители на САЩ отказаха да спекулират как политическите ситуации на двамата лидери могат да повлияят на динамиката на срещата им. Вместо това те очертаха области, които очакваха да бъдат на масата.

Това включва въпроса за Тайван, за който Пекин претендира. В миналото Байдън се зарече да използва военна сила на САЩ, за да защити острова от китайска инвазия. Въпросът е сред най-спорните между Байдън и Си.

Байдън също така ще повдигне опасения за правата на човека, каза служителят. САЩ обвиняват Китай в извършване на геноцид срещу мюсюлманското малцинство в западната провинция Синдзян.

Байдън също така ще повдигне това, което САЩ смятат за вредни икономически практики на Китай. Не е ясно дали въпросът за митата на САЩ върху китайските стоки ще възникне в разговорите.

Президентът също така планира да обсъди области, в които двете страни могат да си сътрудничат, включително по изменението на климата.

И той ще повдигне въпроса за войната на Русия в Украйна и продължаващите провокации на Северна Корея - две области, в които САЩ търсят Китай, за да наложи влиянието си, за да предотврати по-нататъшен конфликт.

Официалният представител не уточни какво ще бъде посланието на Байдън за Северна Корея.

Наскоро Байдън заяви, че Си е наясно, че САЩ не се стремят да започнат конфликт с Китай. По-късно Си изрази готовността на Пекин да работи с Вашингтон за постигане на мирно съвместно съществуване.

Путин няма да ходи на срещата на Г-20

Путин няма да ходи на срещата на Г-20

Вместо него делегацията ще оглави Лавров