ЛотСенаторът републиканец Трент Лот напуска поста на лидер на американския Сенат, съобщи електронното издание NEWSru, като се позова на публикация във вестник Washington Post.

Лот напуска поста си от 6 януари, съобщи самият той в писмено изявление. В интерес на бъдещето на страната ни е да не оставам лидер на мнозинството в Сената на САЩ, се казва в изявлението му. Винаги ще бъда благодарен на всички, които ми предложиха дружбата си и ме подкрепяха. Ще продължа да служа на жителите на Мисисипи в Сената.

Лот си направи отвод заради скандал, предизвикан от неотдавнашно негово изказване, което бе определено в САЩ като расистко и му бе оказан натиск както от републикански сенатори, така и от Белия дом. Буш нарече това изказване “престъпно” и “невярно”.

По време на честването на 100-годишния юбилей на сенатора републиканец Сторм Търмонд Лот заяви, че републиканците са го пъддържали още през 1948 година, когато Търмонд участва в балотажа на президентските избори. Ако Търмонд тогава бе станал президент, нямаше да ги има “сегашните проблеми”, каза Лот.

Неговото изказване предизвика бюрно възмущение, тъй като платформата на Търмонд е била твърде расистка и е призовавала “да не пускаме негрите в училищата и църквите ни”.

Очаква се Трент Лот да остане в Сената в качеството си на представител на щата Мисисипи, а лидерското място да заеме сенаторът от Тенеси Бил Фрист. Това обаче все още не е ясно, тъй като за мястото претендират 6 сенатори републиканци.