Лидерите на ЕС се срещат във Версайския дворец, Франция, за да обсъдят инвазията на Русия в Украйна и плановете за укрепване на енергийната независимост и отбранителните способности на блока, пише "Евронюз".

Домакин на двудневната среща е френският президент Еманюел Макрон, чиято страна в момента е ротационно председателство на Съвета на ЕС. Макрон каза, че войната "напълно предефинира архитектурата на нашата Европа" и ще накара континента "да се промени още по-бързо и по-силно".

"Нашата демокрация е застрашена, нашите ценности са застрашени и ние трябва да приемем, че понякога трябва да платим цената", каза Макрон пред репортери във Версай, добавяйки, че ще поиска отново да говори с президента Владимир Путин.

"Няма да пестя усилия, за да се опитам да постигнем това прекратяване на огъня", каза президентът и добави: "Притеснен съм, песимист и това е причината да вярвам, че нашата Европа трябва да бъде там".

"Европа трябва да се подготви за всички сценарии", продължи той. "Европа трябва да се подготви да бъде независима от руския газ, да бъде независима, за да осигури собствената си отбрана".

Откакто Макрон стана президент, той бе най-сериозният защитник на стратегическата автономия, теоретична концепция, според която ЕС трябва да стане по-самостоятелен и настоятелен на световната сцена.

Агресията на Русия и произтичащият от това набор от тежки санкции, които ЕС, в координация със съюзниците наложи на Кремъл, създадоха нов импулс около призивите за стратегическа автономия, които Макрон ще засили допълнително.

"Мисля, че изненадахме Русия, защото бяхме твърди, бяхме силни, бяхме единни", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преди срещата.

"Не е достатъчно. Трябва заедно да определим какви биха могли да бъдат следващите стъпки, за да окажем положително влияние и да постигнем възможно най-скоро прекратяване на огъня".

Срещата във Версай следва поредица от трансформиращи събития за ЕС. За първи път в историята си блокът ще финансира закупуването на оръжия за страни, които са атакувани, с първоначален пакет от 500 милиона евро за Украйна.

Германия, Швеция и Финландия също се отказаха от дългогодишната политика по отношение на военната помощ. Дания ще проведе референдум през юни, за да реши дали да запази клаузата за отказ, която досега е отстранявала страната от общата отбранителна политика на ЕС - единствената държава-членка, която в момента е изключена.

Лидерите ще надграждат тези разработки, за да обсъдят начини за увеличаване на разходите за отбрана, насърчаване на иновативни технологии и задълбочаване на сътрудничеството между държавите-членки.

27-те също ще направят равносметка на ситуацията в Украйна, хуманитарната криза и молбата на Киев за присъединяване към ЕС чрез бърза процедура. В момента Европейската комисия разглежда искането и се очаква да излезе със становище в следващите дни.

"Нека няма съмнение относно факта, че Холандия и Украйна стоят рамо до рамо. Но няма такова нещо като бързо присъединяване. То не съществува", каза холандският премиер Марк Рюте.

ЕС ще търси алтернатива на руския нефт и газ

ЕС ще търси алтернатива на руския нефт и газ

Не се очаква решение за спиране на вноса

В допълнение към това, лидерите се стремят да намалят вноса на енергия от Москва и ЕС да се освободи от дългогодишната си зависимост.

И до днес Русия остава основният доставчик на суров петрол, газ и твърди изкопаеми горива за ЕС, сектор, който носи повече от 40% от приходите на страната. Западните страни са все по-загрижени, че тези средства, които изпращат на Русия за внос на енергия, косвено финансират войната в Украйна.

В САЩ президентът Джо Байдън вече наложи пълна забрана на руския внос. В Обединеното кралство правителството разкри планове за постепенно премахване на всички руски петролни продукти до 2023 г.

ЕС не е достатъчно единен, за да въведе подобна забрана, като се има предвид различните степени на енергийна зависимост, които някои държави-членки представят. Политическата воля обаче се засилва, за да се ускори отдалечаването от руската енергия.

"Убеден съм, че трябва да вземем решение да спрем вноса на енергия от Русия, за да поставим Путин на масата за преговори за спиране на войната", каза латвийският премиер Артурс Кришянис Каринш.

По-рано тази седмица ЕК разкри амбициозна пътна карта за намаляване на руския газ с две трети (около 100 милиарда кубически метра) преди края на годината, повечето от които ще бъдат заменени с втечнен природен газ (LNG) от други доставчици, като например САЩ, Катар, Азербайджан и Алжир.

Биометанът, чистият водород, енергийната ефективност и възобновяемата енергия също трябва да допринесат за бързото преминаване, отбеляза Брюксел. Плановете предлагаха нови мерки за справяне с нарастващите сметки за електроенергия, като регулирани тавани на цените и преразпределение на непредвидените печалби.

"Трябва да станем независими от руския петрол, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на доставчик, който изрично ни заплашва", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Целта на изпълнителната власт е да направи блока "независим от руските изкопаеми горива много преди 2030 г.".

Дори ако Брюксел може да предостави насоки и да улесни съвместните обществени поръчки, плановете ще зависят от държавите-членки и техния капацитет да променят бързо енергийните доставчици и да издържат тежестта на по-високите цени в краткосрочен план.

Преходът вече дава плодове. Според данни, публикувани от Bruegel, икономически мозъчен тръст, делът на Русия във вноса на газ от ЕС е спаднал от 47% през януари 2021 г. на 28% през януари 2022 г., на фона на напрежението по границата с Украйна.

В петък дебатът е по икономически въпроси, като инвестиции, вериги за доставки и иновации. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще се присъедини към лидерите на дискусията.

Дори срещата да е неформална и да не се правят официални заключения, атмосферата на тържествена. В двореца Версай, разположен извън Париж, бе подписан мирният договор от 1919 г., който сложи край на войната между Германия и съюзническите сили.

Лавров съветва: Не мислете икономиката на Русия, мислете за оръжията в Украйна

Лавров съветва: Не мислете икономиката на Русия, мислете за оръжията в Украйна

Световното обществено мнение се манипулира по цял свят от Украйна