Китай и Русия използват пандемията, за да увеличат авторитета си по нови начини у нас и в чужбина, предупредиха литовските разузнавателни служби. Но старомодните шпионски дейности също представляват заплаха за гражданите на ЕС от враждебни услуги, въпреки ограниченията за пътуване, свързани коронавируса. 

И Пекин, и Москва злоупотребяват със ситуацията, за да разширят вътрешното наблюдение, принуждавайки хората да качват лични данни, включително медицински записи и история на пътуванията в правителствени приложения в замяна на свободата на движение, отбелязва Литва в своята оценка на заплахите от 2021 г., цитирана от Euobserver. 

Те също така засилиха използването на видеонаблюдение, оборудвано със софтуер за разпознаване на лица и безпилотни летателни апарати, за да наблюдават движенията на хората, което е като златен век за авторитарните държави, допълва Литва.

Междувременно износът на ваксини се превърна в "нов геополитически инструмент за глобално влияние", за да се засили имиджът им и да се създадат по-тесни връзки в целевите държави. Основните цели са бедните страни в Африка, Латинска Америка и Азия. Но Китай например направи същото с износа на медицинско оборудване за Литва.

Китайското посолство, китайските медии, неправителствените организации от диаспората и финансираните от Китай литовски медии описват помощта като идваща от китайски фирми, опитващи се да придобият стратегически активи в държавата от ЕС. И те преплитат историите си с атаки срещу литовски политици, които са критични към Китай за правата на човека.

На кибер фронта пандемията помогна за пускането на враждебни услуги, като направи по-вероятно жертвите да отварят връзки в имейли, съдържащи злонамерен софтуер, ако злонамерените имейли са за коронавирус. "Темата за пандемията предизвиква не само любопитство, но и страх, безпокойство и други силни емоции, които ... намаляват бдителността", допълва литовската оценка.

Неотдавнашните атаки са насочени към болницата на моряците в Клайпеда и Литовския национален център за обществено здраве при опити за кражба на данни. Те са насочени и към центровете за изследване на ваксини в Европа.

Фактът, че много хора, включително дипломати бяха внезапно принудени да работят от вкъщи, също създаде "нови уязвимости", тъй като ИТ персоналът създаде инструмент за отдалечена работа "възможно най-бързо ... което не винаги дава приоритет на сигурността".

Докладът за заплахите се фокусира върху двете си враждебни съседки - Беларус и Русия. Той отбелязва, че усилията на Русия за неутрализиране на "предполагаеми външни заплахи" в съседството с ЕС стават "по-малко ограничени не само от международното право, но и от международното мнение".

Икономическата стагнация и нарастващото обществено недоволство в Русия също означава, че "след няколко години ситуацията в Русия може да наподобява настоящата криза в Беларус ... и управляващият режим може да очаква да запази властта само чрез прибягване до насилствени репресии", обяснява Литва.

Пандемията означава, че Беларус и Русия имат по-малък обхват за събиране на разузнавателни данни от човешки източници, тъй като както техните, така и гражданите на ЕС драстично намаляват международните пътувания. Руските разузнавателни служби "ФСБ" и на Беларус "КГБ" притискат литовци на граничните пунктове, за да получат колкото се може повече лична информация за подготвяне на потенциални агенти, предупреди Литва.

Литва: Да се купува „Спутник V” е все едно да се финансира агресията в Украйна

Литва: Да се купува „Спутник V” е все едно да се финансира агресията в Украйна

Чрез експорта Русия се въоръжава...

"По време на процедурите за преминаване на границата ФСБ проверява съдържанието на мобилните устройства на целевите лица - проверява техните контакти, съобщения и снимки". В някои случаи ФСБ също инсталира злонамерен софтуер на телефоните на хората, позволявайки "дистанционно прихващане на обаждания и кореспонденция на собственика на устройството и осигуряване на достъп до камерата и микрофона на устройството", допълва литовското разузнаване.

КГБ също използва методи от ерата на Студената война, за да се опита да изнуди литовци. В един от случаите, подчертан в доклада, 34-годишен литовски ИТ администратор, който отива на рождения ден на свой приятел в Беларус, "се срещна с прекрасно беларуско момиче Йелена, която се отнасяше с изключително внимание към него цяла вечер" в бар в Гродно. Те спят заедно, но на следващия ден литовската жертва се озовава вкарана в кола от служители в обикновени дрехи, които му показали компрометиращи снимки от предната вечер и заплашват, че ще ги изпратят на жена му в Литва, ако не сътрудничи.

Освен шпионаж, Русия използва и военната си мощ, за да сплаши съюзниците от НАТО и да влияе върху проектите в съседство с ЕС, отбеляза Литва.

На 23 септември миналата година, денят на встъпването в длъжност на президента на Беларус Александър Лукашанеко, шест руски стратегически бомбардировача прелетяха над Беларус близо до украинската, полската и литовската граници, а други два бомбардираха цели на полигон в Беларус.

"Вероятната цел на демонстративните полети и разполагането на въздушно-десантни войски бе да покаже на НАТО, че Беларус принадлежи към сферата на интересите на Русия", каза Литва.

В Либия руски специалисти вероятно са помогнали на либийския военачалник Халифа Хафтар да модернизира две системи за противовъздушна отбрана "С-200". "Вероятно е Русия така да предостави на LNA (армията на Хафтар) системи С-200", добави Литва.

Отбелязвайки, че руска ракета е свалила пътнически полет MH17 над Украйна през 2014 г., убивайки стотици цивилни, руската "безотговорна политика за снабдяване с оръжие ... заплашва безопасността на военната и цивилната авиация в региона Либия", заяви разузнаването на Литва.

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Китай и НАТО имат различно виждане за световната сигурност за последните 72 г.