Министрите на отбраната на САЩ и Китай спориха по въпроса за Тайван в първата си среща лице в лице в петък на голяма среща на върха по отбраната в Сингапур, като Вашингтон каза, че Пекин се опитва да промени статуквото за острова, а Пекин твърди, че Вашингтон подхранва нестабилност с действия, включително продажба на оръжие на Тайпе, съобщава СиЕнЕн.

САЩ са отдадени на своята политика на "Един Китай", каза министърът на отбраната Лойд Остин пред китайския си колега генерал Уей Фънхе, но той предупреди, че китайската армия става все по-агресивна и опасна в региона, каза служител на отбраната на САЩ след срещата по време на диалога Шангри-Ла.

Американският служител каза, че действията на Народната освободителна армия (НОА) отразяват последните изявления, направени от китайски официални лица, които предполагат, че Пекин може да променя статуквото по отношение на Тайван, демократично контролиран остров, който Китай претендира за своя суверенна територия.

Китай иска среща с министъра на отбраната на САЩ

Китай иска среща с министъра на отбраната на САЩ

Двете страни трябва да обсъдят въпроса за "управление на конкуренцията" между тях

"Секретарят Остин също изрази загриженост относно... изявления на служители на НОАК, че Тайванският проток не е международни води. Представители на (Китайската народна република) казаха това многократно на Съединените щати през последните няколко месеца и това е дълбоко обезпокоително", каза служителят.

Реагирайки конкретно на изявленията на САЩ в брифинг след срещата, говорител на китайския военен каза, че не Пекин разстройва продължилата десетилетия политика, която осигури стабилност през Тайванския проток.

"Не континентът променя статуквото, а силите за независимост на Тайван... и външни сили се опитват да променят статуквото", каза старши полковник Ву Цян на пресконференция след срещата.

В китайско изявление по време на срещата се казва, че Уей е посочил конкретно наскоро обявената продажба на оръжие от САЩ за 120 милиона долара на острова. Новата продажба на оръжия ще обхване "резервни части за военноморски кораби и свързаната с тях техническа помощ", съобщи Министерството на отбраната на Тайван в четвъртък.

"САЩ отново обявиха продажба на оръжие на Тайван, което сериозно подкопа суверенитета и интересите на сигурността на Китай. Китай твърдо се противопоставя на това и категорично го осъжда", се казва в изявлението на Китай.

Въпросът за Тайван зае по-голямата част от срещата между Остин и Уей, каза американският служител.

САЩ ще помагат на Тайван да поддържа военните си кораби

САЩ ще помагат на Тайван да поддържа военните си кораби

Одобрена е продажбата на резервни части за 120 млн. долара

Войната на Русия срещу Украйна също се оказа спорен въпрос. Остин призова китайския си колега да не предоставя никаква материална подкрепа на Русия, каза американският служител.

На пресконференцията на Китай след срещата Ву подчерта, че Китай не е направил това. "Китай не е предоставил военна помощ на Русия. Това е сигурно", каза Ву.

Въпреки тези различия, Ву описа срещата, която продължи близо час, почти два пъти по-дълго от планираното, като "добър ефект". Беше "откровена", но "положително и конструктивно", каза той.

Срещата се състоя по време на четвъртото пътуване на Остин в Индо-Тихоокеанския регион след официално искане от военното ръководство на Китай.

Двамата разговаряха и за желанието на САЩ да установят по-стабилни комуникационни линии между двете военни ръководства и сили, за да се избегне прерастването на конкуренция между две световни сили в конфликт. Служителят каза, че министър Уей реагира на идеята за създаване на механизми за комуникация при кризисни ситуации, което предполага, че може да има по-конкретни резултати по тези механизми по-късно тази година.

"Предполагам, че ще има допълнителни отворени канали, включително канали от военни към военни, независимо дали е от INDOPACOM или от председателя. Мисля, че и двете страни вероятно са отворени за това през следващите месеци".

Преди срещата служител на отбраната на САЩ каза, че Вашингтон ще се опита да установи линии за комуникация на най-високите нива на военните като механизъм за избягване на ситуации, които биха довели до конфликт между двете тихоокеански сили. САЩ също искат да видят комуникационни механизми между командирите на местно ниво, казаха официални лица.

"Това беше приоритет за нас в отношенията в областта на отбраната", каза служителят.

Ву, китайският говорител, каза, че следващите стъпки в отношенията между САЩ и Китай ще включват провеждане на обмен и разговори за сътрудничество както по военни, така и по дипломатически канали.

"Китайската страна смята, че е по-добре да се срещнем, отколкото да не се срещаме и е по-добре да говорим, отколкото да не говорим", каза той.

Путин - новият васал на Китай

Путин - новият васал на Китай

Пълен обрат в сравнение с XX век